" />
  Zwarte haartong

  Zwarte haartong

  Informatie

  Een zwarte haartong is een aandoening van de tong. Hierbij lijkt het alsof er diverse haartjes zitten op de tong. Toch zijn dit geen haartjes, het is eerder een soort beslag welke zwartbruin van kleur is. Een zwarte haartong is ongevaarlijk, maar kan vanuit cosmetisch oogpunt onwenselijk zijn.

  De ‘haartjes’ bevinden zich meestal achter op de tong en het is er niet af te schrapen met een tandenborstel of tongschraper. De bekleding van de tong is namelijk dikker.

  Het komt voor bij zo’n 0,5 procent van de bevolking. Mannen krijgen het vaker dan vrouwen. Een verklaring hiervoor is er niet. Ook de oorzaak van de zwarte haartong is onduidelijk. Vaak komt het voor bij mensen die een slechte mondhygiëne, roken en veel koffie drinken.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de zwarte haartong zijn de volgenden:

  • Het lijkt alsof er zwarte haartjes op de tong zitten. Tevens is de tong achterin licht- tot donkerzwart.
  • Verder zijn er geen symptomen of klachten van deze kwaal.
  zwarte haartong

  Synoniemen:

  • Lingua villosa nigra

  Behandeling

  Als er aangetoond wordt dat alleen de oorzaken (roken, koffie, slechte hygiene, slechte voeding) zorgen voor de zwarte haartong, dan moeten deze aangepakt worden. Stoppen met roken, betere voeding, betere hygiene en minder koffie kunnen er aan bijdragen dat de tong weer normaal wordt.

  Ook kan de tong aangepakt worden door deze dagelijks te poetsen met een tandenborstel en tandpasta. Elke keer als je dit doet kan er een kleine laag verdwijnen. Dit neemt wel tijd in beslag maar het kan helpen.


  Een zwarte haartong voorkomen

  Om het te voorkomen moet je je houden aan de volgende dingen, let op: niet alle oorzaken zijn bekend.

  • Stop met roken.
  • Drink minder of geen koffie.
  • Eet gezond.
  • Poets je tanden en tong dagelijks.

  Als je deze tips opvolgt kun je een zwarte haartong voor het grootste gedeelte voorkomen.


  Geef een reactie