" />
  Zwangerschapsmasker

  Zwangerschapsmasker

  Informatie

  Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, is een bruine verkleuring van de huid. Het kan zomaar ontstaan, al groeit het heel langzaam. Het komt over het algemeen voor op het gezicht en in de nek. Het treedt veel op bij vrouwen die hormonen gebruiken of zwanger zijn.

  Een zwangerschapsmasker ontstaat doordat melanocyten(huidcellen met melanine/pigment) gestimuleerd worden door oestrogeen (het vrouwelijke geslachtshormoon). Bij blootstelling aan het zonlicht kan er meer melanine-pigment aangemaakt worden. In dit geval er een zwangerschapsmasker.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een zwangerschapsmasker zijn de volgenden:

  • Er ontstaan diverse donkere, bruine vlekken op het lichaam. Vooral op het hoofd en in de nek.
  • Verder zijn er geen symptomen bij melasma.
  zwangerschapsmasker

  Synoniemen:

  • Melasma

  Behandeling

  De aandoening zal geleidelijk verdwijnen naarmate het hormoongebruik verminderd wordt. Ook verdwijnt het na de bevalling. Ook het vermijden van zonlicht kan ervoor zorgen dat het afneemt. Maar er zijn ook enkele andere behandelingsmethodes voor een zwangerschapsmasker.

  Laser

  Een lasertherapie zorgt ervoor dat pigment verwijderd wordt. Er is wel een nadeel, het is niet bewezen dat het altijd effectief is. Na blootstelling aan zonlicht kan het terugkomen.

  Crèmes

  Er bestaat een crème die zwangerschapsmasker tegengaat, het heet hydrochinon. Dit bleekt als het ware de huid. Toch zijn er aan deze crème ook nadelen verbonden. Soms kan de huid teveel opbleken.


  Een zwangerschapsmasker voorkomen

  Het is raadzaam om teveel zonlicht tijdens de zwangerschap te voorkomen. Helemaal als je vatbaar bent voor de aanmaak van melanine kun je dit het beste doen om een zwangerschapsmasker te voorkomen.


  Geef een reactie