Informatie
Zonneallergie is een ontsteking van de huid als reactie op zonlicht. Het bestaat vaak uit rode, pijnlijke uitslag. Het duurt gemiddeld zo’n 24 tot 48 uur voordat de eerste symptomen optreden na de blootstelling. De allergie komt veel voor. Zo’n 20 procent van de wereldbevolking heeft er last van, voornamelijk vrouwen. De eerste symptomen beginnen vaak tussen het 15e en 45e levensjaar.
Het is een abnormale reactie van het immuunsysteem. Normaal gesproken leidt blootstelling aan het zonlicht tot onderdrukking van het immuunsysteem, bij zonneallergie gebeurt dit niet. Integendeel, het immuunsysteem reageert namelijk fors. Het is dus duidelijk dat zonlicht de oorzaak is van dit type allergie. De reden dat iemand er gevoeliger voor is dan de ander is onduidelijk. Tevens kunnen eczeem of diverse soorten cosmetica en parfums ook een reactie uitlokken.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van zonneallergie zijn de volgenden:
- Er ontstaan rode jeukende plekken op de huid die tevens pijnlijk kunnen zijn.
- De bultjes worden vaak vergezeld door blaasjes en schilfering.
- De symptomen treden op op de aan licht blootgestelde huid. In een later stadium kan het zich ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam die niet aan de zon zijn blootgesteld.

Synoniemen:
- Polymorfe lichteruptie
Behandeling
Er bestaan enkele behandelingsmiddelen tegen de zonneallergie. Helaas is het wel lastig te behandelen en kunnen de klachten regelmatig terugkeren.
Zonnebrandcreme
Door middel van zonnebrandcrème kan de huid beschermd worden tegen een reactie van het immuunsysteem. Helaas werkt dit maar tot op zekere hoogte. Dit komt omdat zonneallergie meestal ontstaat door blootstelling aan Ultravioletlicht-A (UVA). De meeste crèmes bieden alleen bescherming tegen UVB. Een sunblocker is dan ook een alternatief, maar dit werkt ook niet altijd.
Belichting in het ziekenhuis
Er zijn diverse hardingskuren mogelijk in het ziekenhuis om van de allergie af te komen. Hierbij wordt de huid ieder voorjaar belicht met een ultraviolet lichtbron. Dit zorgt ervoor dat de huid beter voorbereid is op de zomer.
Geneesmiddelen
Er zijn ook geneesmiddelen die door de arts voorgeschreven moeten worden. Helaas werken deze bijna nooit.
Zonneallergie voorkomen
Er zijn een aantal tips die je kunt opvolgen om de kans op de allergie te verminderen. Deze tips zijn als volgt:
- Laat je lichaam in het voorjaar al wennen aan de zon. Dit verkleint de kans op hevige allergie.
- Vermijd abrupte blootstelling aan de zon, als je op vakantie gaat dien je eerst de huid te laten wennen aan het zonlicht.
- Bescherm de huid goed.
Door je aan deze tips te houden wordt de kans op zonneallergie al aanzienlijk verkleind.
Geef een reactie