" />
  Zijn wratten besmettelijk?

  Zijn wratten besmettelijk?

  Een vraag die ik vaak krijg van bezoekers van deze site: zijn wratten besmettelijk? In dit artikel leg ik jullie uit of wratten besmettelijk zijn, hoe het overgedragen kan worden, waar ze voor kunnen komen en of ze gevaarlijk zijn.

  Informatie wrattenwratten besmettelijk

  Wratten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar meestal op de handen en voeten. Ze kunnen geen kwaad maar kunnen wel vervelend zijn. Ze ontstaan door een virus, het Humaan Papilloma Virus. Dit virus zorgt ervoor dat de huidcellen bijzonder snel gaan groeien, waardoor er wratten ontstaan. Gelukkig blijft het meestal bij één keer: je lichaam maakt namelijk antistoffen aan waardoor het de volgende keer optimaal beschermd is tegen de wratten.

  Wratten besmettelijk?

  Helaas zijn wratten besmettelijk. Bij het geringste contact met een besmet persoon, of besmette omgeving, kun je al last krijgen van wratten. Je kunt ze oplopen door dus direct in contact te komen met wratten. Maar ook een zwembad, waar veel mensen op blote voeten lopen, is een plek waar je wratten op kunt lopen. Ook kun je wratten oplopen door seks te hebben, deze wratten heten genitale wratten. Ook gedeelde handdoeken kunnen een aanstichter zijn van diverse typen wratten.

  Tips tegen wratten

  Omdat wratten besmettelijk zijn dien je allereerst ervoor te zorgen dat je ze voorkomt. Dit kun je doen door elke dag je voeten goed te wassen en sokken aan te trekken die zweet en vocht goed opnemen. Draag bij voorkeur schoenen van leer. Ook dien je niet op blote voeten te lopen in gemeenschappelijke ruimtes waar veel mensen wel op blote voeten lopen. Deze gemeenschappelijke ruimtes zijn een hemel voor het HPV-virus. Vermijd dit dus. Deel tevens geen handdoeken, en let er goed op dat je partner geen wratten rondom de geslachtsdelen heeft zitten. Er is anders kans op genitale wratten. Wanneer je deze tips opvolgt, wordt de kans op wratten al aanzienlijk kleiner.

  1. Jerromei 1,15

   Beste,

   Kan ik het ook krijgen als ik op blote voeten in huis rondloop?

   Gr

   • Beheerdermei 6,15

    Beste Jerro,

    Ja dat kan zeker. Als bijvoorbeeld iemand anders daar ook met blote voeten heeft gelopen en diegene heeft wratten, is de kans groot dat jij het ook oploopt als je met blote voeten door het huis loopt.

    Groeten,
    Huidkwalen.nl

  2. Hannamei 26,18

   Hoi, wanneer moet je je handen wassen als je wratten hebt?

  Geef een reactie