" />
  Ziekte van Zoon

  Ziekte van Zoon

  Informatie

  De ziekte van Zoon is een ontsteking van het slijmvlies van de penis. Het is een goedaardige aandoening die bijna niet voorkomt. De ziekte komt alleen voor bij onbesneden mannen. Voor leeftijd heeft de ziekte geen voorkeur. Het kan voorkomen van 20 tot 100 jaar. Bij de ziekte van Zoon is de eikel en/of de binnenzijde van de voorhuid ontstoken. Het dankt zijn naam aan zijn ontdekker, J.J. Zoon.

  De oorzaak is niet duidelijk. Er wordt vermoed dat een hygiënische factor een grote rol speelt bij het ontstaan. Er wordt gedacht dat bijvoorbeeld een ophoping van smegma en zweet een oorzaak is.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Zoon zijn de volgenden:

  • De huid is rood van kleur en er valt een duidelijk contrast te zien met de gewone huid.
  • De eikel en/of de voorhuid zijn aangedaan. De combinatie komt het vaakst voor.
  • De ziekte geeft verder geen klachten.

  Ziekte van zoon

  Synoniemen:

  • Balanitis plasmocellularis

  • balanitis circumscripta chronica

  Behandeling

  De ziekte is helaas moeizaam te behandelen. Na het behandelen keert de ziekte enorm snel terug. Er worden vaak corticosteroïden voorgeschreven. Deze helpen wel, maar zodra ermee gestopt wordt keert de ziekte van Zoon terug.


  Ziekte van Zoon voorkomen

  Omdat de oorzaak niet duidelijk is, is het enorm lastig om het te voorkomen. Er zijn slechts vermoedens dat hygiëne een rol speelt bij het ontstaan. Was de penis dus (zonder zeep!) regelmatig en zorg ervoor dat er geen smegma ontstaat.

  Geef een reactie