" />
  Ziekte van Lyme

  Ziekte van Lyme

  Informatie

  De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de borreliabacterie. De ziekte van Lyme kan opgelopen worden door een beet van een besmette teek. De teek loopt de besmetting op bij het zuigen van bloed bij kleine knaagdieren en vogels die de bacterie met zich meedragen. Wanneer dezelfde teek een mens bijt bestaat er een kans dat de bacterie op de mens wordt overgedragen.

  In Nederland worden er jaarlijks zo’n 1.000.000 mensen gebeten door een teek. Huisartsen constateerden in het jaar 2013 zo’n 22.000 mensen met de ziekte van Lyme. Vaak blijft het bij enkele symptomen, maar de ziekte kan ook ergere vormen aannemen. Op deze pagina valt te lezen welke vormen de ziekte van Lyme kan aannemen en hoe je het kunt behandelen en voorkomen.

  ziekte van lyme

  Synoniemen:

  • Borreliose
  • Erythema Migrans
  • Lymeborreliose

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Lyme zijn de volgenden:

  • Binnen enkele dagen kan er een rode of blauwrode vlek ontstaan op de plek waar de teek je heeft gebeten. Deze vlek kan wel tot een jaar aanhouden.
  • Een aantal weken na de tekenbeet kun je last krijgen van extreme spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, koorts en extreme vermoeidheid.
  • Enkele weken na een tekenbeet kun je ook dubbel gaan zien en een oogontsteking oplopen. Raadzaam is om bij deze symptomen zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Het is mogelijk dat je de ziekte van Lyme hebt opgelopen.
  • Pijn in de ribbenkast en hevige stemmingswisselingen kunnen ook een symptoom zijn van de ziekte van Lyme.

  Behandeling

  De ziekte van Lyme is moeilijk te behandelen. Des te eerder je bent, des te beter is de ziekte te behandelen. De ziekte wordt behandeld met antibiotica. In het begin in de vorm van tabletten, bij een hevige vorm of een later stadium wordt de antibiotica via infuus toegediend.

  Het belangrijkste is om altijd je lichaam in de gaten te houden na een tekenbeet. Maak eventueel foto’s om de verandering van je huid goed bij te houden. Wanneer er ook maar een kleine verandering is kun je voor de zekerheid even langs de huisarts gaan. Bij de ziekte van Lyme is het belangrijk dat je er vroeg bij bent.


  Voorkomen Ziekte van Lyme

  Om het oplopen van de ziekte van Lyme te voorkomen zijn er enkele goede maatregelen die je kunt nemen. De eerste is om teken te weren. Dit kan met een insectenspray die te koop is in diverse winkels. Mocht een teek toch proberen op je huid te klemmen, dan is dat niet mogelijk door de insectenspray.

  Een tweede tip is om je voeten goed te beschermen. Door hoge en dikke sokken te gebruiken klimmen teken moeilijker naar boven.

  Controleer ook altijd jezelf nadat je buiten bent geweest op tekenbeten. Enkele plekken waar teken zich graag schuilhouden zijn de vochtige, warme plekken zoals je oksels, knieholten, haren, schaamstreek of je liezen. Dit is belangrijk omdat het risico op Lyme groter is nadat de teek meer dan 24 uur op je huid heeft gezeten.

  Tot slot een tip die eigenlijk het belangrijkst is. Ga zodra je de symptomen ervaart van de ziekte van Lyme meteen naar de huisarts. Hoe eerder je erbij bent, des te beter zal de behandeling gaan. Tevens is de kans op genezing groter en voorkom je hevigere symptomen.

  Geef een reactie