" />
  Xerotic eczeem

  Xerotic eczeem

  Informatie

  Xerotic eczeem is een type eczeem die gekenmerkt wordt door de droge huid waar vele barsten in zitten. Het is een chronische aandoening, dat wil zeggen, dat het regelmatig terug kan keren wanneer het behandeld is. De oorzaak van xerotic eczeem zijn droge omstandigheden. Vooral in de winter hebben mensen er last van omdat ze dan zich veelal bevinden in warme kamers met een lage luchtvochtigheid. De bijnaam is dan ook wintereczeem.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van xerotic eczeem zijn de volgenden:

  • Het wordt vooral gekenmerkt aan de droge huid die optreedt. Er verschijnen diverse barstjes in de huid die regelmatig terug kunnen keren.
  • Vooral op de benen en armen komen diverse barstjes voor.

  Behandeling

  Voor xerotic eczeem kun je op bijna identieke wijze behandeld worden als voor andere typen eczeem. De behandelingsmethoden zijn in grote wijze hetzelfde.

  Corticosteroïden

  Allereerst kun je zalfjes gebruiken die corticosteroïden bevatten. Deze zorgen voor een remming van de ontstekingsreactie van de huid. Teerzalven, pimecrolimus en tacrolimus worden ook aanbevolen door de dermatoloog. Tevens dien je ervoor te zorgen dat je een vette zalf gebruikt om de huid elastisch te houden.

  Lichttherapie

  Als de middelen hierboven geen uitkomst bieden is het tevens mogelijk om lichtbehandeling toe te passen. Deze lichtbehandeling heet Ultraviolet B. Dit kan vele typen eczeem verwijderen, het beïnvloedt namelijk de celgroei en dus de ontstekingen van de huid. Een dergelijke behandeling duurt een aantal seconden om verbranding van de huid te vermijden. Deze kuur duurt enkele maanden voordat het opgelost is. Helaas kan xerotic eczeem regelmatig terugkeren.

  PUVA lichttherapie is ook mogelijk om het te bestrijden. Deze behandelingsmethode lijkt veel op Ultraviolet B, alleen voordat deze therapie begint dien je een aantal psoraleentabletten innemen. De tabletten zorgen ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor het licht dat wordt gebruikt. Voordat je begint zal er een belichtingsschema opgesteld worden. De therapie zal stap voor stap opgehoogd worden om de huid te laten wennen aan het licht. Deze therapie duurt zo’n drie maanden.


  Voorkomen van xerotic eczeem

  Door het te kunnen voorkomen dien je de oorzaak te vermijden: een droge omgeving. Probeer deze omgeving te vermijden. Vooral in de winter zul je er veel mee in aanraking komen. Zet de kachel iets lager en zorg voor een goede luchtvochtigheid. Ook dien je de huid elastisch te houden middels een vette crème. Deze zijn bij de drogist verkrijgbaar. Helaas is het erg lastig om xerotic eczeem te voorkomen, helemaal wanneer je het al eerder hebt gehad is de kans groot dat het zal terugkeren.

  Geef een reactie