" />
  Wratten

  Wratten

  Informatie

  Wratten zijn hele kleine gezwellen op de huid die veelal veroorzaakt worden door een virus. Dit virus, genaamd het Humaan Papilloma Virus (HPV) is erg besmettelijk en zorgt ervoor dat de huidcellen ongewoon snel gaan groeien.

  Iedereen kan wratten krijgen en de kans is groot dat je het ooit wel eens krijgt. Ze ontstaan en verdwijnen spontaan. Ze worden overgebracht via direct huidcontact. Denk aan openbare douches en aan andere gemeenschappelijke ruimtes. De kans op een wrat wordt groter wanneer er al een beschadiging van de huid aanwezig is. Het virus kan dan makkelijker de huid binnentreden en een wrat veroorzaken.

  Mensen met een verzwakt immuunsysteem, aidspatiënten en kankerpatiënten hebben een vergrootte kans op een wrat.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van wratten zijn de volgenden:

  • Ze komen vooral op de voeten en handen voor. De normale wratten, waar we op deze pagina over praten, zijn kleine ronde gezwelletjes die ruw en hard zijn.
  • Een normale wrat is grijs of bruin van kleur.
  • Er kan een eeltlaag over de wrat heen zitten.

  Behandeling

  Er zijn diverse behandelingsmethoden aanwezig om van de wratten af te komen. Het kan door behandeld worden door middel van een crème, bevriezing of door het wegsnijden of wegbranden van de wrat.

  Drogist

  Bij de drogist zijn er enkele aanstipmiddelen om er vanaf te komen. Met deze middelen kun je zelf de wratjes aanstippen. Dit kun je het beste doen door eerst een vette creme rondom de wrat aan te brengen. Speciale spuitbusjes kunnen ook gebruikt worden om van de wrat af te komen. Ook deze zijn bij de drogist beschikbaar.

  Wegbranden

  Je kunt ervoor kiezen om de huisarts de wrat te laten wegbranden. Dit wordt gedaan onder verdoving.

  Bevriezing

  Dit is een bewezen effectief middel en kan wordt uitgevoerd door een arts. Uiteraard onder verdoving. De wrat zal er na de bevriezing vanzelf afvallen.

  Wegsnijden

  Door middel van een lepel kan een arts ook de wrat verwijderen.


  Wratten voorkomen

  Hieronder staan enkele tips om de wratten te voorkomen. Wanneer je je hier aan houdt wordt de kans op een wrat aanzienlijk minder.

  • Deel geen handdoeken. Een wrat is extreem besmettelijk, wanneer een besmet persoon een handdoek heeft gebruikt is de kans zeer hoog dat jij het ook krijgt.
  • Draag altijd slippers of schoenen in gemeenschappelijke ruimtes.
  • Droog je voeten en handen goed af.

  Geef een reactie