" />
  Wormen in ontlasting. Wat te doen?

  Wormen in ontlasting. Wat te doen?

  Erg veel mensen hebben wel eens last van wormen in ontlasting. Vooral kinderen zijn er het slachtoffer van. Het ziet er vies uit en het jaagt behoorlijk wat mensen de schrik op het lijf. Maar hoe kun je ze bestrijden en hoe zorg je ervoor dat je ze sowieso niet oploopt? Het wordt besproken in dit artikel.

  Soorten wormen

  Er zijn diverse soorten wormen die in de ontlasting kunnen zitten. Dit zijn de wormen in ontlastingaarsmaden, lintwormen en de spoelworm. De aarsmade is de meest voorkomende parasiet. Het is een kleine worm van zo’n 5 tot 10 mm. Hij is geelwit van kleur. Je kunt deze wormen in ontlasting krijgen door in contact te komen met de eitjes. Deze kunnen bijvoorbeeld aan de deurklink zitten, of aan je vinger na aanraking met, bijvoorbeeld de anus. Deze eitjes zitten vaak rondom de anus en worden door middel van jeuk verspreid via de vingers. Ze zijn niet gevaarlijk.

  De lintworm is een darminfectie als gevolg van rauw varkens- of rundvlees. Ze geven nauwelijks klachten. Heel zelden zijn er buikklachten. Deze parasieten zijn zo’n 1 tot 3 mm groot. Ze blijven vrijwel onopgemerkt.

  De spoelworm komt heel zelden in Nederland voor. Ze komen vooral in subtropische landen voor. Ze kunnen overgedragen worden via besmet voedsel, fruit en rauwe groente. Ook besmet water kan je besmetten. De parasieten ontwikkelen zich in de darmen tot een volwassen exemplaar die aldaar eitjes leggen. Deze eitjes, en de parasieten zelf, verlaten het lichaam weer via de ontlasting. Er treden vaak geen symptomen op, maar wanneer een spoelworm zich verplaatst naar de longen kan dit longbeschadiging veroorzaken.

  Wormen in ontlasting behandelen

  De wormen kunnen behandeld worden door middel van diverse antiwormmiddelen. Je dient dit middel altijd te gebruiken in combinatie met goede hygiëne. Zorg ervoor dat je, of je kind niet krabt aan de anus. Was de handen regelmatig en maak gebruikt speelgoed en deurklinken vaak schoon. Dit zorgt ervoor dat de eitjes niet verspreid kunnen worden. De antiwormmiddelen zijn overigens gewoon verkrijgbaar bij de drogist en dit kun je zelf toepassen. Door op deze manier te werk te gaan kun je de wormen in ontlasting behandelen en zelfs voorkomen.

  Geef een reactie