" />
  Wintertenen

  Wintertenen

  Informatie

  Wintertenen zijn een vertraging in de reactie van bloedvaten van voeten op temperatuurverschillen. Je herkent ze vast wel. Veel mensen hebben er wel eens mee te maken, wanneer je bijvoorbeeld door de kou naar huis fietst en je na het fietsen nog nauwelijks gevoel in de tenen hebt. Dit heten wintertenen. Het komt het meest voor bij jongere mensen maar komt tegenwoordig steeds minder voor. Dit komt door goed geïsoleerde gebouwen en warme kleding.

  De voornaamste oorzaak van wintertenen is de kou. Door de kou vernauwen de bloedvaten zich, waardoor de tenen minder goed doorbloeden. Hierdoor krijg je minder gevoel in de tenen en soms verdwijnt het gevoel zelfs helemaal, al is het maar tijdelijk. Sommige mensen kunnen er langer last van houden. Vooral mensen die werken in de kou, of behoorlijk over- of ondergewicht hebben kunnen er langer last van hebben. Ook blijken erfelijkheid en overmatig zweten een rol te spelen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van wintertenen zijn de volgenden.

  • Op de tenen kunnen rode tot paarse vlekken ontstaan die tevens erg kunnen branden, jeuken of tintelen.
  • Wanneer je weer binnenshuis bent en probeert op temperatuur te komen, doen de tenen erg zeer.
  • Ergere klachten zijn dat er blaren, zweertjes of bacteriële infecties ontstaan.
  wintertenen

  Gerelateerd:


  Behandeling

  De klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee tot vijf weken. Wel komen de klachten vaak een jaar later weer terug. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid wel steeds minder worden. Een echte behandeling is nog niet mogelijk. Bij pijn kun je wel een paracetamol innemen. Dit zal de klachten doen verminderen.


  Wintertenen voorkomen

  Wanneer je erg veel last hebt van de koude tenen, kun je een aantal dingen proberen om het in de toekomst te vermijden. Houd je aan de volgende tips om wintertenen te voorkomen.

  • Blijf in beweging wanneer je buiten bent, dit stimuleert de bloedsomloop.
  • Probeer vochtige kou te vermijden. Moet je toch naar buiten, doe dan extra dikke sokken en schoenen aan.
  • Smeer een vette crème op de voeten.

  Geef een reactie