" />
  Wijnvlek

  Wijnvlek

  Informatie

  Een wijnvlek is een vlek op de huid. Het komt meestal voor op het gezicht. Het ontstaat door een lokale ontwikkelingsstoornis van de huid. Hierbij is er een toename van het aantal bloedvaten.

  Een wijnvlek ontstaat al bij de geboorte. Ongeveer een half procent van de bevolking heeft een vlek.

  Het is onduidelijk waarom sommige mensen een wijnvlek op hun huid krijgen en anderen niet. Het is niet genetisch bepaald en dus, niet erfelijk.

  Wanneer je een dergelijke vlek hebt, bestaat er een kans dat je het Sturge-Weber syndroom hebt. Bij dit syndroom krijgt je hoofd te weinig zuurstof toegediend via de bloedvaten. Er kan daarmee druk ontstaan op de ogen. Dit kan leiden tot epileptische aanvallen. Hier is geen behandelmethode voor en het is ook onduidelijk hoe dit ontstaat. Gelukkig komt het slechts bij 1 op de 200.000 mensen voor.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een wijnvlek zijn de volgenden:

  • Een wijnvlek heeft een roze tot donkerrode kleur. Naarmate je ouder wordt kan de vlek paarser van kleur worden.
  • Een symptoom van het Sturge-Weber syndroom is dat je epileptische aanvallen krijgt. Ook merk je dat je oog altijd onder druk staat.
  wijnvlek

  Synoniemen:

  • Naevus Flammeus

  Behandeling

  Veel mensen denken dat het behandelen van een wijnvlek niet mogelijk is. Toch is het wel mogelijk om het te behandelen. Er kan een lasertherapie gestart worden om er van af te komen. Bij deze lasertherapie worden de plaatselijke bloedvaten verhit en daardoor worden ze kleiner in omvang. Er zal dan minder bloed door de huid lopen en dat zorgt er op zijn plaats weer voor dat de huid weer zijn normale kleur aan neemt. Vaak werkt deze lasertherapie erg goed. Bijkomend voordeel is dat deze behandeling over het algemeen vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraars.


  Voorkomen van een wijnvlek

  Het is niet mogelijk om het te voorkomen. Ook omdat de oorzaak niet duidelijk is, en omdat het bij de geboorte al optreedt, is het erg lastig om hier een aantal tips voor te geven.

  Geef een reactie