" />
  Wespensteek

  Wespensteek

  Informatie

  In Nederland is de kans dat je ooit eens een wespensteek oploopt, groot. Er leven enorm veel wespen in Nederland. Vooral rond de maand augustus komen er veel wespen af op zoetigheid. Een steek kun je oplopen wanneer een wesp zich bedreigd voelt. Dit kan bijvoorbeeld verergerd worden wanneer je gaat lopen slaan naar de wesp, hij wordt hierdoor agressief. Een wesp kan meerdere malen steken. De angel blijft niet achter in de huid.

  Een wespensteek is onschuldig, de meeste klachten verdwijnen na een aantal uur. Er treedt alleen een branderig gevoel op met lichte pijn. Wel zijn er mensen die allergisch zijn voor het gif dat de wesp achterlaat. Er wordt dan door het afweersysteem histamine aangemaakt die voor shock en benauwdheid kunnen zorgen, hierbij is direct medische behandeling benodigd.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een wespensteek zijn als volgt:

  • Na het steken treedt er een pijnlijke zwelling op. Dit houdt enkele uren aan. De huid rondom de plek wordt behoorlijk rood van kleur.
  • Het kan ook voorkomen dat je door veel wespen tegelijk gestoken wordt. Er kan dan een lage bloeddruk ontstaan tezamen met ernstige hoofdpijn of soms zelfs shock. Bij zeer veel steken kan het zelfs fataal aflopen. Kom dus nooit in de buurt van een wespennest!
  • Ook kan er een allergische reactie optreden. De zwelling houdt in dit geval dan langer aan dan normaal en er treden galbulten op over het gehele lichaam. Ook kunnen er ergere klachten ontstaan, als een lage bloeddruk, shocktoestand en uiteindelijk de dood. Wanneer je van jezelf weet dat je allergisch bent voor wespen, neem dan altijd medicijnen mee of bel 112 bij een steek.


  Behandeling

  Gestoken door een wesp? Ga als volgt te werk.

  Stap 1: Uitzuigen en koelen

  Zuig als eerst de plek volledig uit. Dit doe je om het gif te verwijderen uit de plek. Slik dit niet door maar spuug het uit. Zorg er daarna voor dat je de plek goed afkoelt. Wikkel een koude handdoek of een washandje met ijsblokjes om de zwelling heen. Zorg er absoluut voor dat je zelf niet aan de wond zit.

  Stap 2: Pijnstillende crème (eventueel)

  Eventueel kun je, na het koelen, een pijnstillende crème smeren om de pijn te verlichten. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist.

  Wanneer naar de huisarts?

  Bij steken in de mond dien je meteen naar de huisarts te gaan. Er kan een allergische reactie optreden. Bij uitgebreidere reacties dien je 112 te bellen.

  Wat te doen bij een allergische reactie?

  Een allergische reactie kan behandeld worden door middel van een adrenaline bevattende spuitpen. Als je van jezelf weet dat je allergisch bent dien je dit altijd bij je te hebben om allergische reacties te voorkomen. Dit houdt de reactie deels tegen. Wanneer je niets bij je hebt dien je 112 te bellen. Dit dien je ook te doen wanneer er heftigere reacties optreden, als kortademigheid, benauwdheid of wanneer het bewustzijn bijna wordt verloren.

  BiteAwayStick-TegenInsectenbetenHeltiq-KoelsprayByeBites-Stekensetgaranties


  Voorkomen van een wespensteek

  Wespen worden aangetrokken door zoete producten, als ranja, jam en chocolade. Vermijd dus dat deze producten buiten staan of in de nabijheid van de wespen geconsumeerd worden.

  Ook dien je niet naar een wesp te slaan, dit vergroot de kans op een wespensteek. Laat de wespen met rust en ze zullen vanzelf vertrekken.

  Drink nooit zonder rietje uit je fles of glas. Wespen kunnen ongemerkt op je fles of glas gaan zitten. Een steek in je mond is niet fijn en tevens erg pijnlijk.

  Geef een reactie