" />
    Waterwratjes

    Waterwratjes

    Informatie

    Waterwratjes, ook wel bolhoedwratjes genoemd, zijn een uiterst besmettelijk type wratten die worden veroorzaakt door een virus. Het komt voornamelijk bij kinderen voor. Waterwratjes zijn geheel onschuldig en worden ook niet zo groot. Ze gaan over het algemeen na zes tot twaalf maanden weer weg.

    Het virus, de mollusca contagiosa, creëert wratjes op het gehele lichaam. Bij kinderen vaker op de rug, armen en benen en bij jongeren voornamelijk op het onderlichaam en de geslachtsdelen. Je kunt het oplopen door veel contact te hebben tijdens het doen van sport, zwemmen en gezamenlijke spelletjes. De kans erop is het grootst als de huid beschadigd is op sommige plekken. Volwassenen kunnen het bij seksuele gemeenschap oplopen. Een condoom helpt hier niet bij.


    Symptomen

    De meest voorkomende symptomen van de waterwratjes zijn de volgenden:

    • De bolhoedwratjes zijn te herkennen aan de witte doorschijnende oppervlakte.
    • In de wratjes zit een witte substantie. Dit heet molluscumbrij. Deze kan er gemakkelijk uit worden gedrukt.
    • Niet uitgesloten is dat er eczeem rondom de bolhoedwratjes kunnen ontstaan.
    • Ze verdwijnen vaak na zes tot twaalf maanden, wanneer er meerdere zijn kan het langer duren. Ook kunnen ze regelmatig terugkeren.
    waterwratjes

    Synoniemen:

    • Mollusca Contagiosa
    • Bolhoedwratjes
    • Luchtpukkels

    Behandeling

    Waterwratjes zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf na zes tot twaalf maanden. Wanneer er meerdere zijn kan dit langer duren. Er zijn enkele middelen om het proces te versnellen. Het is niet aan te raden om kinderen met deze methoden te confronteren. Ze kunnen namelijk pijnlijk zijn.

    Wegkrabben

    Een van de meest voorkomende behandelingsmethoden om waterwratjes tegen te gaan is door middel van een scherpe lepel de wrat weg te krabben. Hierbij wordt er verdoving gebruikt omdat dit anders te pijnlijk is.

    Bevriezen

    Ook is het mogelijk om de bolhoedwratjes te bevriezen. Dit wordt gedaan door middel van vloeibare stikstof. Er is bij de drogist ook een dergelijk middel beschikbaar in de vorm van een spray.

    Wegbranden

    Wegbranden kan gebeuren via een laser en via electroagulatie. Bij laatstgenoemde wordt de wrat verbrand door middel van elektrische stroom die hitte veroorzaakt. Bij laser wordt de wrat bijvoorbeeld door middel van een CO2 laser weggebrand.

    Andere middelen

    Er zijn ook enkele andere middelen die minder pijnlijk zijn. Denk aan een crème als Aldara. Ook zijn er aanstipvloeistoffen die bij normale wratten ook gebruikt worden. Deze kun je ook gebruiken bij waterwratjes. Middelen als Wartec werken goed.


    Waterwratjes voorkomen

    Het is te voorkomen door allereerst te zorgen voor een goede hygiëne, ook die van je kind moet goed zijn. Kinderen kunnen het oplopen bij gymnastiek, zwemmen of contact met anderen. Probeer je kind aan te leren dat ze zo min mogelijk anderen moeten aanraken om besmetting te voorkomen. Dit kan de kans op waterwratjes aanzienlijk doen slinken.


    1. Imara Altunmei 29,16

      goede tips doorgaan aub

    Geef een reactie