" />
    Waterpokken

    Waterpokken

    Informatie

    Waterpokken is een besmettelijke kinderziekte die vooral kinderen tussen de twee en acht jaar treft. Waterpokken is een infectieziekte en wordt overgebracht door de lucht. Vrijwel alle kinderen in Nederland en Belgie krijgen de waterpokken. Soms hevig, soms in een mildere vorm. De waterpokken worden veroorzaakt door een virus genaamd het varicella-zuster virus. Dit virus wordt verspreid door de lucht. Dit virus veroorzaakt ook gordelroos.

    In principe komen waterpokken alleen voor bij kinderen tussen de twee en acht jaar. Vervolgens is de kans bijna nihil dat iemand opnieuw waterpokken krijgt. Er worden door het lichaam namelijk direct antistoffen aangemaakt die een nieuwe infectie voorkomen.

    Wanneer uw kind besmet is, is het raadzaam om de nagels van je kind schoon en kort te houden zodat het kind niet zichzelf krabt. Opengekrabde wondjes kunnen namelijk leiden tot ergere jeuk en infecties en littekens. Ook is het aan te raden om ouders van andere kinderen in te lichten wanneer je kind waterpokken heeft. Zo kunnen ook zij rekening houden met een mogelijke besmetting.

    waterpokken

    Synoniemen:

    • Varicella

    Symptomen

    De meest voorkomende symptomen van waterpokken zijn de volgenden:

    • Het eerste symptoom van waterpokken is dat er donkerrode puistjes ontstaan die zich ontwikkelen naar blaasjes met vocht. Binnen een week drogen deze blaasjes zich in en worden het korstjes.
    • Een ander symptoom van waterpokken is dat er blaasjes ontstaan op het behaarde hoofd. Per kind is het verschillend of dit zich ook echt voordoet.
    • Het meest vervelende symptoom is de vreselijke jeuk die waterpokken met zich meebrengen. Zorg er altijd voor dat kinderen niet kunnen krabben. Knip dus altijd hun nagels en houd deze schoon om infecties te voorkomen.
    • Ook kan een kind last krijgen van hoofdpijn, mindere eetlust, vermoeidheid en een lichte verhoging.

    Behandeling

    Over het algemeen herstelt iedereen uit zichzelf van waterpokken. Het lichaam creëert antistoffen dat ervoor zorgt dat het lichaam de infectie uiteindelijk afstoot. Om infecties te voorkomen is het belangrijk om de nagels kort en schoon te houden om infecties te voorkomen. Veel krabben kan er tevens voor zorgen dat de littekens van de waterpokken nooit zullen verdwijnen.

    Soms jeuken de waterpokken zo hevig dat het raadzaam is om de waterpokken te behandelen met lotio alba. Lotio alba is een lotion op waterbasis dat ervoor zorgt dat de jeuk verminderd.

    Bij een infectie is het goed om een desinfecterende crème aan te brengen op de waterpokken.

    Als er zich ernstige ziekteverschijnselen voordoen kun je het beste naar de huisarts gaan. Er is een kans dat dat het immuunsysteem van je kind nog niet sterk genoeg is. Dit komt gelukkig zelden voor.


    Voorkomen van waterpokken

    Ten eerste is het mogelijk om jezelf of je kind in te enten tegen waterpokken. Dit is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit omdat besmetting heel erg lastig is om te voorkomen, je kunt namelijk niet merken wanneer iemand het waterpokkenvirus al heeft opgelopen, omdat het eerst nog een aantal dagen duurt voordat de eerste symptomen optreden.

    Hoesthygiëne kan wel helpen om waterpokken te voorkomen, maar dit blijft heel lastig. Bij hoesten en niezen kunt u telkens het beste een nieuwe tissue gebruiken en deze meteen weggooien na gebruik. Was daarna altijd je handen en die van uw kind.

    Wanneer je weet dat je of je kind een lagere weerstand heeft dan normaal, is het mogelijk om je te laten behandelen met tijdelijke afweerstoffen. Raadzaam is om hiervoor de huisarts in te schakelen.

    Geef een reactie