" />
  Vulvitis

  Vulvitis

  Informatie

  Vulvitis is een ziektebeeld dat voorkomt bij voornamelijk jongere vrouwen. Het is een ontsteking rond de vagina-ingang. De vagina is rood, doet pijn en is zichtbaar geïrriteerd.

  Het is niet duidelijk waardoor vulvitis ontstaat. Er wordt vermoed dat het iets te maken heeft met overmatige hygiëne, het natuurlijk evenwicht wordt te vaak verstoord in de vulva waardoor normale micro-organismen de overhand krijgen. Ook kan er sprake zijn van een allergie voor toiletdoekjes of heb je een soa, zoals trichomonas.


  Symptomen

  De symptomen van een vulvitis zijn:

  • De vagina kan zeer pijnlijk zijn. Deze pijn kan als stekend worden ervaren.
  • Ook is de huid rondom de vagina zeer rood. Tevens is het erg gevoelig wanneer je er op drukt.
  • Er kunnen ook symptomen van trichomonas zich voordoen.
  • Pijn bij het hebben van seks is ook een naar symptoom van vulvitis.
  • Tevens kunnen er rode plekjes rondom de vagina ontstaan.
  Vulvitis

  Synoniemen

  • Focale vulvitis
  • Vulvovaginitis

  Behandeling

  Het behandelen van deze huidkwaal begint bij jezelf. Je moet de vagina en de ontstekingsreactie rust geven. Op deze manier zal het herstellen. Dit betekent dat je geen geslachtsgemeenschap mag hebben. Ook penetreren met de vingers is niet aan te bevelen. Tevens moet je de vagina niet met zeep wassen, dien je geen inlegkruisjes te gebruiken en moet je katoenen ondergoed dragen.


  Voorkomen van een vulvitis

  Door niet de vagina te wassen met zeep voorkom je dat het natuurlijk evenwicht wordt verstoord. Normale micro-organismen kunnen zo niet de overhand krijgen. Let er tevens op of je niet allergisch bent voor toiletdoekjes. Dit kunnen het ook veroorzaken. Ga bij klachten die bij vulvitis horen altijd even langs de huisarts.


  Geef een reactie