" />
    Vulvakanker

    Vulvakanker

    Informatie

    Vulvakanker, ook wel schaamlipkanker genoemd, is een zeer kwaadaardige tumor van de vagina. Het is zeldzaam, jaarlijks krijgen zo’n 300 vrouwen dit type kanker. De gemiddelde leeftijd van vrouwen die de diagnose vulvakanker krijgen, zijn zo’n 65 jaar. Er sterven jaarlijks zo’n 70 vrouwen eraan.

    Het kan op elke plek van de schaamlipregio ontstaan. Het gebied tussen de anus en vagina, bij de venusheuvel, bij de clitoris en bij de binnenste- en buitenste schaamlippen.

    In ongeveer 20 procent van de gevallen wordt vulvakanker veroorzaakt door een virus, genaamd het Humane Papilloma Virus (HPV). Dit virus kan ook baarmoederhalskanker veroorzaken. Normaal gesproken is HPV niet sterk genoeg om door de afweer van het lichaam heen te komen, maar bij een klein deel van de vrouwen wel. Een oorzaak hiervoor is niet aan te wijzen. Er zijn geen erfelijke factoren en ook voeding en leefwijze speelt geen rol. Wel kan roken een risicofactor zijn.
    Bij de overige 80 procent is de oorzaak van het ontstaan van schaamlipkanker niet bekend.


    Symptomen

    Het is raadzaam om meteen naar de huisarts te gaan indien je een van de volgende symptomen hebt. De meest voorkomende symptomen van vulvakanker zijn de volgenden. Het

    • Het kan enorm jeuken rondom de vagina. Ook kan er irritatie ontstaan.
    • Bij het urineren kan er een branderige pijn te voelen zijn.
    • Ook kan er bij de ontlasting bloed te zien zijn.
    • Er kan een zweer ontstaan in de vulvastreek. Deze kan opzwellen.
    • De vagina kan pijnlijk aanvoelen.
    vulvakanker

    Synoniemen:

    • Schaamlipkanker

    Behandeling

    Vulvakanker is, mits in een vroegtijdig stadium, goed te behandelen. Ga daarom altijd meteen naar de huisarts als er een van de symptomen die hierboven genoemd zijn, optreden. De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin de schaamlipkanker zich bevindt. Wanneer het nog niet in een vergevorderd stadium is, is operatie de meest aangewezen behandelmethode. Het kan soms zijn dat de clitoris en de kleine- en grote schaamlippen verwijderd moeten worden. Dit heet radicale vulvectomie. In een verder gevorderd stadium kan er ook, naast de operatie, bestraling toegepast worden om de overige kankercellen te vernietigen.

    De prognose is goed. Ruim 90 procent van de mensen die behandeld zijn aan vulvakanker leeft na 5 jaar nog steeds. Bij uitzaaiingen ligt dit percentage beduidend lager, namelijk 60 procent. Probeer bij een enkel symptoom dus al advies te vragen aan de huisarts.


    Vulvakanker voorkomen

    Het is erg lastig om dit type kanker te voorkomen omdat de oorzaken niet bekend zijn. 20 procent van de vrouwen krijgt het via het HPV virus. Het is alleen onduidelijk waarom zij wel kanker ontwikkelen door dit virus, en andere vrouwen niet. Het virus komt namelijk ontzettend veel voor en veel vrouwen krijgen ooit eens te maken met dit virus. Wel is het duidelijk dat roken een risicofactor is. Probeer roken dus te vermijden, op deze manier kun je de kans op vulvakanker al aanzienlijk verminderen.

    Geef een reactie