" />
  Vogelmijt

  Vogelmijt

  Informatie

  Een vogelmijt is een parasiet dat zich voedt met het bloed van vogels en pluimvee. Ze vallen onder de categorie spinachtige en hebben acht poten. Wanneer een vogelmijt zich niet kan voeden met het bloed van een vogel of van pluimvee, gaat de vogelmijt over op het bloed van de mens. De spinnetjes slaan ’s nachts toe op onbedekte plekken. Overdag zul je ze niet zien, ze zijn namelijk lichtschuw.

  Het zijn vooral mensen die veel met vogels en pluimvee omgaan die last kunnen krijgen van de parasieten. Ook mensen die slapen onder een dak met verlaten nesten kunnen slachtoffer worden van de vogelmijt.

  De parasiet slaat meestal toe net voor de zomermaanden, in mei en juni. De parasiet is niet schadelijk voor de gezondheid.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de vogelmijt zijn:

  • Je kunt veel jeuk krijgen wanneer de parasiet je bijt.
  • Uitslag is het tweede symptoom van de mijt. Er kunnen diverse kleine bultjes ontstaan na een beet.
  vogelmijt

  Synoniemen:

  • Dermanyssus gallinae
  • Bloedluis
  • Bloedmijt

  Behandeling

  De wondjes zelf zijn niet te behandelen en dit is ook niet nodig. Over het algemeen zijn de symptomen vrij onschuldig. Tevens zijn de beten niet gevaarlijk. Wel dien je de verblijfplaats van de vogelmijt te verwijderen. Dit zijn oude verlaten vogelnesten. Op deze manier zullen de vogelmijten vanzelf verdwijnen.


  Voorkomen van vogelmijt

  Door simpelweg te voorkomen dat er nesten ontstaan in- en rondom het huis zul je geen last krijgen van de mijt. Ze bevinden zich alleen in oude vogelnesten. Wanneer je de oorzaak aanpakt zul je geen hinder ondervinden van de parasieten. Gelukkig is de kans, ook al zijn er vogelnesten, erg klein dat je last van vogelmijt krijgt.


  Geef een reactie