" />
    Voetwratten

    Voetwratten

    Informatie

    Voetwratten, de verruca plantaris, zijn tumoren met een bloemkoolachtige vorm. Ze worden veroorzaakt door een virus, genaamd het humaan papilloma virus (HPV). Ze zijn zeer besmettelijk en worden overgebracht door mensen die het ook hebben. Ze zijn zo’n 1 cm in diameter en komen bij iedereen voor ongeacht leeftijd en geslacht. Voetwratten zijn platter dan normale wratten omdat er constante druk is op dit type wrat. Een voetwrat kan ook naar binnen groeien, wat pijnlijk kan zijn.

    Je kunt een voetwrat oplopen door contact met iemand die het ook heeft. Zelfs als je geen direct contact hebt, maar iemand heeft gedoucht onder de dezelfde douche als jij, of iemand heeft op hetzelfde stuk grond gestaan met blote voeten, dan kun je het al krijgen.

    Het duurt soms erg lang voordat de voetwratten ontstaan. Het kan zo’n een tot twintig maanden duren alvorens de eerste symptomen optreden. Veel mensen hebben wratten op de voeten, zo’n tien procent van Nederland heeft ze.

    Ze worden wel eens verward met een Likdoorn, alleen de voetwrat gaat bloeden wanneer je er in snijdt.


    Symptomen

    De meest voorkomende symptomen van voetwratten zijn de volgenden:

    • De wratten op de huid zijn platter dan normale wratten. Dit komt omdat er constante druk op staat.
    • Ze kunnen pijnlijk zijn wanneer ze niet behandeld worden.
    • De voetwratjes zijn zacht en hebben een andere kleur dan de huid. Je pikt ze er zo tussen uit.
    • Ze kunnen er sponsachtig of dik uitzien.
    • Je treft ze vaak aan onder de drukpunten, zoals op de bal van de voet of de hiel.

    Behandeling

    Voetwratten kunnen behandeld worden door ze te bevriezen met vloeibare stikstof. Dit kan pijn doen. Vooral het lopen kan pijnlijk zijn, maar dit gaat snel over. Er zijn ook diverse aanstipvloeistoffen beschikbaar om er vanaf te komen. Gebruik hiervoor salicylzuur. Ook kan een voetwrat weggesneden worden door een arts maar deze methode wordt niet vaak gebruikt omdat de wrat snel terug kan keren. De virus is immers niet vernietigd. Wanneer je er niets aan zult doen zal de voetwrat vanzelf verdwijnen. Wel is de kans op een terugkeer altijd aanwezig.


    Voetwratten voorkomen

    Om het te voorkomen dien je de oorzaak aan te pakken. Loop niet met blote voeten door kleedkamers, zwembaden, douches en andere gemeenschappelijke ruimtes. Zelfs als er niemand aanwezig is kun je de wratten krijgen. Door deze tips op te volgen kun je de kans op voetwratten aanzienlijk verminderen.

    Geef een reactie