" />
  Voetschimmel

  Voetschimmel

  Informatie

  Voetschimmel, ook zwemmerseczeem genoemd, is een schimmel die voorkomt tussen de tenen. De schimmels groeien tussen de huid, nagels of haren van mensen. Het komt vooral voor wanneer het vochtig is tussen de tenen. Toch is het niet altijd zo dat als het tussen je tenen vochtig is dat je last van voetschimmel krijgt. Pas wanneer er een kwetsbare plek is gevonden door de schimmel kan deze naar binnendringen en uiteindelijk een schimmelinfectie veroorzaken. De schimmelinfectie kan ook ontstaan wanneer de huid al geïrriteerd of beschadigd is.

  De schimmel ontstaat vaak in het zwembad, maar zweetvoeten kunnen ook voor een schimmelinfectie zorgen. Houd je voeten dus goed schoon en niet al te vochtig!

  Bijna een vijfde van alle Nederlanders heeft ooit in zijn leven wel eens last van voetschimmel. Het komt dus erg veel voor.

  Voetschimmel is besmettelijk, waarschijnlijk heb je de schimmel ook gekregen van iemand uit je omgeving.

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van voetschimmel zijn de volgenden:

  • Allereerst ontstaan er grijze huidschilfers tussen de tenen die soms gaan jeuken. Dit hoeft niet per se.
  • De eeltlaag onder de voet kan dikker worden en er kunnen ook blaasjes tussen, en rond je geïnfecteerde teen ontstaan.
  • Er kan ook pus komen uit de schimmels. In dit geval dien je zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Dit komt zelden voor
  voetschimmel

  Synoniemen:

  • Zwemmerseczeem
  • Badschimmel

  Behandeling

  Voetschimmels kunnen geen kwaad en je zult er niet veel last van hebben. Toch kan het geen prettig gezicht zijn. Er zijn diverse middeltjes om van de voetschimmel af te komen.

  Crème

  Er bestaat een anti-schimmel crème die er voor kan zorgen dat de schimmels verdwijnen. Deze dien je twee a drie keer per dag aan te brengen op de schimmels. Smeer er geen dikke laag op want dit kan de huid irriteren en indirect zorgen voor nog meer voetschimmel. Je hebt geen recept nodig van de huisarts om deze te krijgen. Je kunt gewoon naar de apotheek of drogist gaan.

  Diep in de huid? Medicijnen

  Wanneer de schimmel al tot diep in de huid is doorgedrongen dienen er medicijnen gebruikt te worden om van de schimmel af te komen. Gelukkig komt dit nauwelijks voor en hoeven er bijna nooit medicijnen aan te pas te komen. Anti-schimmel pillen zijn zware pillen met heel veel bijwerkingen. Zo wordt de anticonceptiepil minder betrouwbaar, kun je geelzucht oplopen en kan de werking van andere medicijnen versterkt worden.


  Voorkomen van voetschimmel

  Om voetschimmel te voorkomen kun je een aantal tips opvolgen, dit zijn:

  • Reinig je voeten dagelijks, zonder zeep. Laat je voeten vervolgens niet nat en droog ze.
  • Draag slippers in openbare ruimtes.
  • Doe vaak schone sokken aan. Minstens een keer per dag.

  Geef een reactie