" />
    Vlooienbeet

    Vlooienbeet

    Informatie

    Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van hun gastheer. Ze komen bij vele diersoorten voor, maar de mens hebben ze ook ontdekt. In de gehele wereld zijn er duizenden soorten vlooien, waarvan er drie drinken van mensenbloed. Dit zijn de kattenvlo, hondenvlo en de mensenvlo. In Nederland is de kattenvlo het meest voorkomend. Zij kunnen een echte plaag zijn en het is ontzettend lastig om er van af te komen.

    Een vlo zet zich bij het bijten vast met zijn poten. Hij plaatst vervolgens zijn kop tegen de huid en steekt zijn snuit naar binnen. Vervolgens brengt hij, net als de mug, speeksel naar binnen om bloedstollen tegen te gaan. Hierdoor ontstaat er een hevige jeukreactie na de vlooienbeet. De vlo is hem dan allang gevlogen.


    Symptomen

    De meest voorkomende symptomen van een vlooienbeet zijn:

    • De jeuk is het meest vervelende symptoom van een vlooienbeet. Je kunt er bijna niet van af blijven.
    • Het kan voorkomen dat je allerlei rode bultjes krijgt over je gehele lichaam. Er kan namelijk een allergische reactie ontstaan. Gelukkig komt dit zelden voor.
    vlooienbeet

    Typen mensen-bijtende vlooien:

    • Kattenvlo
    • Hondenvlo
    • Mensenvlo

    Behandeling

    Het behandelen van een vlooienbeet begint bij het aanpakken van de oorzaak zelf. De vlooien. Dit kun je niet doen door je kat of hond te behandelen, je moet het grondiger aanpakken. Maak het gehele huis schoon met schoonmaakazijn en neem alle hoeken van het huis mee.

    Om de vlooienbeet zelf te behandelen kun je ten eerste een corticosteroïde crème gebruiken om de jeuk en de reactie te remmen. Zo blijf je van de plekken af en voorkom je infecties.

    Voorkomen van een vlooienbeet

    Verspreid knoflook en lavendel in je huis om van de vlooien af te komen. De vlooien houden namelijk niet van de geur van deze middelen. Op deze manier kun je een vlooienbeet voorkomen.

    Zorg er ook voor dat je huisdieren vlooienvrij blijven. Hier zijn speciale bandjes, pillen en druppels voor. Ook kun je je kat niet naar buiten laten, de kans dat een kat op deze manier vlooien oploopt is gering.

    Reinig tevens je huis regelmatig. Maak regelmatig schoon en vergeet de spleten in de vloeren ook niet om een vlooienbeet in de toekomst te voorkomen.


    Geef een reactie