" />
    Vitiligo

    Vitiligo

    Informatie

    Vitiligo is een chronische huidziekte waarbij pigment ontbreekt. Je wordt niet met deze huidaandoening geboren, het kan zomaar optreden. Melanine zorgt voor de kleur van onze huid. Melanine wordt weer aangemaakt door pigmentcellen. Wanneer de pigmentcellen op bepaalde delen van de huid kapot gaan, zal de huid kleurloos worden omdat er geen melanine meer aangemaakt wordt. De huidziekte komt bij veel mensen voor, zo’n 250.000 Nederlanders hebben last van de huidziekte. Het is niet alleen een medisch probleem, ook vanuit cosmetisch oogpunt kan vitiligo een stempel zetten. Soms is er zelfs psychologische behandeling nodig om leren om te gaan met deze vervelende huidziekte.

    De oorzaak van de vernietiging van de pigmentcellen, dat lijdt tot het ontstaan van de witte vlekken, is onduidelijk. Er zijn vermoedens dat het te maken heeft met het afweersysteem. Het afweersysteem begint zich te richten tegen de eigen cellen. Ook is er een vermoeden dat de melanine zichzelf vernietigd. Tevens zijn er aanwijzingen dat het erfelijk is. Wanneer het in de familie zit blijkt de kans op pigmentverlies hoger. Ook zijn er enkele factoren die de huidziekte kunnen uitlokken, zoals wondjes op de huid, operaties, ernstige ziektes en onbeschermde overmatige blootstelling aan het zonlicht.


    vitiligo

    Synoniemen:

    • Pigmentverlies

    Symptomen

    Het kan overal op de huid voorkomen. Er zijn verschillende soorten te onderscheiden die ieder hun eigen symptomen hebben.

    Vitiligo universalis

    Vitiligo universalis zorgt voor een bijna volledige witte huid. Overal op de huid zijn pigmentcellen beschadigd en 90 procent van de huid heeft een melkwitte kleur. Dit is een van de ergste vormen.

    Acrale vitiligo

    Acrale vitiligo zorgt alleen voor melkwitte vlekken op de armen, benen. Ook de vingers en tenen kunnen een witte kleur krijgen.

    Vitiligo vulgaris

    Vitiligo vulgaris is de meest gebruikelijke vorm. Deze vlekken komen symmetrisch op het lichaam voor.

    Acrofaciale vitiligo

    Bij acrofaciale vitiligo zijn er net als bij de acrale vorm vlekken op de benen en armen, maar bij acrofaciale zijn er tevens vlekken te vinden rondom de ogen en mond.

    Vitiligo segmentalis

    Segmentalis zijn asymmetrisch, d.w.z. dat de vlekken aan een kant van het lichaam te bevinden zijn. De vlekken kunnen groot zijn maar breiden zich vaak niet uit naar andere delen van het lichaam.

    Meer symptomen dan de witte vlekken geeft deze huidziekte niet. Er zijn geen pijn- of jeukklachten. In principe kan het overal voorkomen.


    Behandeling

    Er is geen enkele garantie dat de huidziekte na een behandeling verdwenen is. Het is namelijk bijzonder lastig te behandelen. Het slagingspercentage ligt rond de 20 en 60 procent. De kans van slagen is afhankelijk van de positie van de vlekken en welke vorm je hebt. Een therapie duurt vaak erg lang en de werking is per persoon verschillend. Enkele behandelingen zijn:

    Ultraviolet licht

    Bij PUVA wordt de huid belicht door middel van ultraviolet licht. Hierbij wordt de stof psoraleen toegediend. Het kan toegediend worden via tabletten, een crème of een bad. Na het innemen of aanbrengen is de huid gevoelig voor het ultraviolet licht en kan geprobeerd worden het pigmentverlies op te lossen. Ook is UVB mogelijk. Dit is een soortgelijke behandeling als PUVA, alleen bevat deze minder bijwerking dan de PUVA. Zo is de kans op huidkanker bijvoorbeeld kleiner.

    Bleken

    Het is ook mogelijk om de huid te bleken. Dit is vooral bij vitiligo universalis mogelijk. Dit kan gedaan worden door middel van een speciale laser of een hydrochinon-bevattende crème.

    Huidtransplantatie

    Ook huidtransplantatie is mogelijk om van het pigmentverlies af te komen. Bij de kleinere vormen is dit mogelijk en het wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

    Corticosteroïden

    In beginstadia van de huidziekte kunnen corticosteroïden toegepast worden. Ook kunnen ze uitbreiding van de ziekte tegengaan. Wel duurt deze behandelingsmethode erg lang. Gemiddeld duurt het zo’n drie maanden voordat er enig resultaat is te zien. Tevens zijn er nare bijwerkingen, de huid kan namelijk dunner worden.

    Zelf

    Je kunt zelf huidkleurige make-up aanbrengen op de plekken waar je pigmentverlies hebt. Dit kan het onzichtbaar maken. Zelf oplossen is helaas niet mogelijk.


    Vitiligo voorkomen

    Het is niet mogelijk om het te voorkomen. Simpelweg omdat de oorzaken niet geheel duidelijk zijn. Wel zijn er enkele factoren die de kans kunnen vergroten. Dit zijn wondjes op de huid, operaties, ernstige ziektes en overmatige onbeschermde blootstelling aan het zonlicht. Smeer je dus altijd in als je de zon in gaat en verzorg wondjes op de huid goed. De andere factoren heb je minder invloed op. Vitiligo is dus erg lastig te voorkomen.


    Wellicht interessant om te lezen, er is ook een model met de huidziekte: Model met huidziekte voorlopig niet op cover Vogue

    Geef een reactie