" />
  Vijfde ziekte

  Vijfde ziekte

  Informatie

  De vijfde ziekte is een kinderziekte, haar medische naam is erythema infectosium. Bij de vijfde ziekte verschijnen er overal op het lichaam vlekjes die gezamenlijk zorgen voor een grote vlek. De meest kwetsbare kinderen zijn die tussen de vier en tien jaar. Toch kan het ook bij volwassenen voorkomen. De kans hierop is wel heel klein, maar mocht een volwassene het krijgen dan is de variant een stuk milder. Er is dan slechts pijn en stijfheid van de handen en voeten.

  De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door een virus en is besmettelijk. Je kunt het overdragen op iemand anders door te hoesten of door te praten. Gemiddeld duurt het zo’n twee tot drie weken voordat de eerste symptomen optreden. Deze symptomen zijn vrij onschuldig.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van de vijfde ziekte zijn de volgenden:

  • Een kind krijgt vele vlekken op zijn of haar huid, welke samenvloeien tot een grote vlek. De vlekken kunnen voorkomen op het gezicht, armen, rug, benen en op de billen. De vlekken kunnen een ietwat branderig gevoel geven.
  • De vlekken kunnen jeuken, tevens kan de vijfde ziekte er voor zorgen dat een kind wat hangerig en sloom wordt.
  • Over het algemeen duurt het maximaal een week voordat de vlekken weer weg zijn.

  Behandeling

  Er is geen behandeling nodig voor de vijfde ziekte. Het gaat vanzelf weer over, en de symptomen zijn niet zo hevig dat er ingegrepen moet worden. Wel kan er voor gekozen worden om het kind een paracetamol te geven om de beroerdheid ietwat te onderdrukken.


  Voorkomen van de vijfde ziekte

  Wanneer iemand de vijfde ziekte al eens heeft gehad kan hij of zij deze nooit weer krijgen. Het voorkomen is ook niet mogelijk. Besmetting vindt plaats op momenten dat het niet eens zichtbaar is dat iemand de ziekte heeft. Bijna iedereen krijgt ooit last van de vijfde ziekte, meestal op jonge leeftijd.


  Geef een reactie