" />
  Vasculitis

  Vasculitis

  Informatie

  Vasculitis is een ontsteking van de wanden van de bloedvaten. Het kan zomaar ontstaan, het zogenaamde primaire vasculitis, en het kan door een onderliggende oorzaak ontstaan, het zogenaamde secundaire vasculitis. Bij de laatste vorm is de ontsteking een gevolg van een andere ziekte. Het kan overal op het lichaam voorkomen. Soms worden ook meerdere plekken van het lichaam aangedaan door een ontsteking van de wanden van de bloedvaten. Ook beschadiging van de grote organen, als de nieren of longen, is mogelijk. Ook deze organen bevatten namelijk bloedvaten. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen vanzelf over.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van vasculitis zijn de volgenden:

  • Er ontstaan diverse rode en paarse bulten op de huid die niet verdwijnen wanneer je er op drukt. Dit komt doordat het bloed door de ontsteking uit de bloedvaten is getreden.
  • De meeste plekken bevinden zich op de onderbenen. Waarschijnlijk komt dit door de zwaartekracht.
  Vasculitis

  Synoniemen:

  • Angiitis


  Behandeling

  Wanneer je het hebt dien je allereerst goed rust te houden. Dit is essentieel om er vanaf te komen. Tevens moet je de huid goed beschermen. Dit omdat een beschadiging voor ergere infecties kan zorgen. Schimmels, bacteriën en virussen zullen het lichaam dan makkelijker binnentreden en de situatie verergeren.

  Een hulpmiddel bij het behandelen van vasculitis zijn corticosteroïden. Corticosteroïden (bv. Prednison) zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie afneemt. Over het algemeen is een kuur van een paar dagen voldoende om van de ontsteking van de wanden van de bloedvaten af te komen. Wanneer er al zweertjes zijn ontstaan dienen deze goed behandeld te worden. Bij vijfennegentig procent van de gevallen is de aandoening weg na het toepassen van deze behandelingsmethoden.


  Vasculitis voorkomen

  Het is niet mogelijk om het te voorkomen. Dit komt omdat voor de helft van de gevallen de oorzaak niet bekend is. Bij de helft van de gevallen waarvan de oorzaak wel bekend is, zijn onderliggende ziektes de oorzaak. Het is dus raadzaam om eerst deze te behandelen. Wanneer je dit doet wordt de kans op vasculitis al kleiner, maar honderd procent voorkomen kun je het nooit.

  Geef een reactie