" />
  Urticaria

  Urticaria

  Informatie

  Urticaria is de medische benaming van netelroos of galbulten. Urticaria is een snel opkomende jeuk met bijbehorende bulten. Ze kunnen variëren van rood tot dieprood. Urticaria ontstaat als gevolg van enkele zwellingen in de lederhuid.

  De plekken ontstaan snel, meestal zijn ze al na een half uur zichtbaar. Ze verdwijnen over het algemeen na een dag. De huidkwaal is een tijdelijke aandoening, het is snel weer over. Het komt erg veel voor, zo’n 1/5e van de Nederlandse bevolking krijgt wel eens Urticaria.

  De huidkwaal ontstaat wanneer er teveel histamine wordt aangeleverd. Histamine wordt gebruikt om ontstekingsreacties op te wekken, bij Urticaria is het probleem dat de histamine zonder oorzaak aangeleverd wordt. Er wordt dus een ontstekingsreactie opgeroepen terwijl dit helemaal niet nodig is.

  Er zijn enkele prikkels die de vrijlaten van histamine kunnen veroorzaken. Dit zijn:

  • Geneesmiddelen als antibiotica en pijnstillers.
  • Andere infecties en parasieten kunnen ook de oorzaak zijn.
  • Diverse soorten vis, garnalen en eieren kunnen ook de ontstekingsreacties oproepen.
  • Ook kan leukemie en auto-immuunziekten de grondlegger zijn van de abrupte toename van histamine.
  • Daarnaast kan ook stress urticaria veroorzaken.

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van Urticaria zijn de volgenden:

  • Je kunt het herkennen aan rode jeukende bulten die spontaan opkomen. Meestal zie je bij het begin van het jeuken al vele rode bulten. Vaak betreft het enorm grote oppervlakten van de huid, die zich ook kunnen verplaatsen en kunnen vergroten.

  Urticaris

  Synoniemen:


  Behandeling

  Urticaria gaat over het algemeen vanzelf weg. Meestal zelfs al binnen een dag. Toch zijn er vormen van de huidkwaal waarbij het langer kan duren, of af en toe kan optreden. Wanneer er een duidelijke oorzaak is gevonden moet eerst de oorzaak behandeld worden alvorens het zelf behandeld kan worden. Wanneer de urticaria maar niet over gaat, kun je antihistaminica voorgeschreven krijgen. Dit geneesmiddel zorgt ervoor dat er minder histamine aangemaakt wordt, zodat je geen last krijgt van de ontstekingsreacties.


  Voorkomen van urticaria

  Urticaria is erg moeilijk te voorkomen. Het kan namelijk gepaard gaan met vele oorzaken. In 90% van de bekende gevallen is nooit bekend geworden wat de precieze oorzaak van de opkomst van de bultjes nou precies was. Wel zijn er enkele tips die je kans op de huidkwaal kan doen verminderen, dit zijn:

  • Als je al eens utricaria hebt gehad, ga dan na wat je die dag hebt gegeten en welke medicijnen je hebt gehad. Probeer te bedenken wat de reactie heeft kunnen veroorzaken en vermijd het medicijn of voedingsmiddel in de toekomst.
  • Verzorg jezelf goed wanneer je ziek bent. Was je handen vaak en probeer andere infecties zoveel mogelijk te voorkomen.

  Geef een reactie