" />
  Tongverkleuring

  Tongverkleuring

  Informatie

  Normaal gesproken is je tong rood tot roze van kleur. Toch kan je tong door omstandigheden een andere kleur aannemen, dit heet tongverkleuring. Tongverkleuring kan vele oorzaken hebben, het is ‘een van de meest gebruikte organen van je lichaam en wordt altijd gebruikt. De tong is belangrijk bij het slikken en kauwen, maar ook voor de smaak is de tong cruciaal.

  Je tong kan verschillende kleuren aannemen, met ieder een eigen oorzaak. Over het algemeen gaat een tongverkleuring gepaard met een vieze adem. Bacteriën hebben vrij spel in je mond en tasten de tong aan.


  Oorzaken tongverkleuring

  Een tongverkleuring bestaat in verschillende kleuren, ten eerste kan je tong een gele kleur aannemen. Dit ontstaat meestal wanneer je verkouden bent. Je tong wordt dan droog omdat je alleen door de mond inademt. Bacteriën kunnen meer hun gang gaan op de tong wanneer je dit doet.

  Ook kan je tong een witte verkleuring aannemen. Schimmels zijn hierbij vaak de boosdoener. Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft hier last van.


  tongverkleuring

  Mogelijke kleuren:

  • Geel
  • Wit

  Behandeling

  Allereerst is het raadzaam om de hygiëne van je gebit goed na te gaan. Zijn er punten te verbeteren, doe dit dan om van de tongverkleuring af te komen. Drink veel zodat je de bacteriën doorslikt. Wanneer je weinig water drinkt droogt de tong sneller uit en nemen de bacteriën op je tong toe.
  Volg je deze stappen, dan gaat de verkleuring vanzelf weg.


  Voorkomen van een tongverkleuring

  Een tongverkleuring kan voorkomen worden door je gebit zo goed mogelijk te reinigen. Poets je tanden een keer vaker en vergeet niet je tong ook schoon te maken. Veel mensen weten dit niet maar dit kan met de achterkant van je tandenborstel. Ook kan antibiotica een witte tong veroorzaken, probeer dus zo weinig mogelijk antibiotica te gebruiken.

  Geef een reactie