" />
  Tepelkloven

  Tepelkloven

  Informatie

  Tepelkloven zijn wondjes op en rond de tepel. Het zijn de vrouwen die hier last van hebben, na het geven van borstvoeding kunnen deze wondjes ontstaan op de tepel. Dit kan komen door het verkeerd voeden van de baby. Na het voeden gaan de wondjes weer open en dit kan erg pijnlijk zijn. Bij de volgende voeding zit er dan een korstje op, die door de baby weer open wordt gesabbeld. Dit kan extreem pijnlijk zijn, zelfs zo erg dat veel vrouwen van de borstvoeding afzien. Het kan geen kwaad om door te voeden wanneer je tepelkloven hebt. Soms kan er wat bloed vrijkomen, het is niet erg als de baby dit doorslikt.

  Tepelkloven kunnen ook ontstaan door een droge huid of wanneer de vrouw eczeem heeft. De huid is dan gevoeliger en de kloven ontstaan sneller.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van tepelkloven zijn de volgenden:

  • Tepelkloven zijn bultjes, of ruwe plekken in- en rond de tepel. Ze kunnen een stekende pijn geven. Het gaat vooral zeer doen bij het voeden van de baby, omdat de wondjes dan weer open gaan. Deze wondjes kunnen gaan bloeden.
  Tepelkloven

  Synoniemen:

  • Fissurae Mammae
  • Fissurae Mammilae

  Behandeling

  Het is bij het behandelen aan te raden om eerst de oorzaak weg te nemen. In de meeste gevallen is dit de verkeerde houding van de baby. Probeer de baby anders neer te leggen bij het geven van de borstvoeding. Een kleine correctie kan al voor de grootste verschillen zorgen.

  Ook kan het stoppen van het geven van borstvoeding de tepelkloven doen verdwijnen.

  Wanneer een tepelkloof na deze maatregelen nog langer blijft bestaan, kun je het beste naar de huisarts gaan. Er bestaat een kans dat je last hebt van een gistinfectie.


  Voorkomen van tepelkloven

  Tepelkloofjes zijn te voorkomen door er goed op te letten dat je kind goed aan de borst zuigt. De tepel moet in ieder geval diep in de mond liggen. De baby moet niet gaan sabbelen. Leg de benen van de baby onder de armen van de moeder en leg het hoofdje recht neer voor de tepel. Dit is de correcte manier van borstvoeding geven en dit zal ervoor zorgen dat je geen last krijgt van tepelkloven.

  Geef een reactie