" />
  Talgkliercyste

  Talgkliercyste

  Informatie

  Een talgkliercyste is de oorzaak van een verstopping in een talgklier in de huid. Deze zwelt dan op tot een bultje vol met talg. Je lichaam probeert het vocht hierin af te schermen, dit is de reden dat er een holte ontstaat met daarin vocht.

  Een talgkliercyste komt over het algemeen voor op je hoofd, romp of nek. Ze zijn goedaardig en kunnen geen kwaad. Toch kan het cosmetisch gezien onwenselijk zijn. Ze zien er niet fijn uit. Ze zijn zo’n halve centimeter groot en nemen een gele tot huidskleurige kleur aan.

  Vrouwen hebben vaker last van de cystes dan mannen.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van een talgkliercyste zijn de volgenden:

  • Talgkliercystes voelen rond en zacht aan.
  • In het midden van de cystes is vaak een zwart puntje zichtbaar.
  • Een talgkliercyste kan gaan ontsteken, in dit geval komt er pus uit het bultje en kan deze zeer gaan doen. Ook wordt de bult groter en rood van kleur.
  talgkliercyste

  Synoniemen:

  • Atheroomcyste

  Behandeling

  Een talgkliercyste kan eigenlijk geen kwaad. Het is een goedaardig gezwel. Toch kan een patiënt ervoor kiezen om deze wel te laten verwijderen, omdat het er niet fijn uit ziet en soms een beetje zeer kan doen. Wanneer u het laat behandelen krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt de talgkliercyste weggesneden en wordt de wond gehecht.

  Een behandelingsmethode is absoluut niet het uitdrukken van de cyste! Hierdoor kan de talg in het onderhuidse bindweefsel terecht komen, wat een ontsteking kan veroorzaken! Niet doen dus.


  Voorkomen van een talgkliercyste

  De cystes zijn helaas niet te voorkomen. De kans kan wel aanzienlijk verminderd worden door je lichaam goed schoon te houden. Wanneer je vermoedt dat je een talgkliercyste hebt kun je naar de dokter gaan om deze preventief te laten verwijderen. Kies je hier niet voor dan gaat de cyste ook wel vanzelf weg.

  Geef een reactie