" />
  Syringomen

  Syringomen

  Informatie

  Syringomen zijn hele kleine tumortjes die geen kwaad kunnen. Het ontstaat in de zweetklieren van de huid en komen meestal rond de ogen voor. Ze geven geen klachten en ontstaan tijdens de puberteit. Vooral vrouwen krijgen ‘last’ van syringomen.

  Het is niet bekend waarom en waardoor ze ontstaan. Er wordt vermoed dat hormonen een rol spelen. Het begin namelijk vaak rond de puberteit en het zijn vooral de vrouwen die er last van hebben. Ook kunnen ze erfelijk zijn. Het wordt vaak gezien bij mensen waarbij vele familieleden het ook hebben.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van syringomen zijn de volgenden:

  • Ze geven geen klachten. Slechts in enkele gevallen (deze kans is erg klein) treedt er jeuk op. Dit gaat vaak gepaard met overmatig zweten.
  • De bultjes komen in kleine groepjes voor en ze kunnen een tot drie mm groot worden.
  • Ze ontstaan vaak tijdens de puberteit.
  • Je kunt ze vinden rond de ogen, maar ook bij de oksels en de geslachtsdelen worden ze wel eens gespot.
  Syringomen

  Synoniemen:

  • syringoma periorbitalis


  Behandeling

  Syringomen trekken helaas niet spontaan weg. Er is een behandeling benodigd om er vanaf te komen. Hier kun je zelf voor kiezen, omdat ze niet gevaarlijk zijn. Populaire behandelingsmethoden zijn lasertherapie, coagulatie, aanstippen met vloeibare stikstof of excisie.


  Syringomen voorkomen

  Je kunt de kleine tumortjes niet voorkomen. Ze zijn gelukkig ook niet kwaadaardig. De exacte oorzaak is niet duidelijk, er wordt vermoed dat het te maken heeft met de aanmaak van hormonen. Deze aanmaak valt niet te belemmeren. Het beloop van syringomen valt gewoonweg niet te beïnvloeden.

  Geef een reactie