Informatie
Syfilis is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zorgt eerst voor zweertjes maar langzaam verspreidt de ziekte zich via de bloedbaan door het gehele lichaam.
Wereldwijd komen er jaarlijks 10 tot 12 miljoen mensen bij met syfilis. In Nederland ongeveer 500 mensen. Syfilis komt alleen bij mensen voor en heeft niets te maken met de konijnenziekte die dezelfde naam draagt.
De syfilis-bacterie nestelt zich in- en rondom de geslachtsdelen. De ziekte kan overgebracht worden door onveilige seks, niet alleen door vaginale seks, maar ook via orale seks. De ziekte heeft drie stadia, deze drie stadia vind je onder het kopje ‘Symptomen’.
Symptomen
Zoals eerder vermeld heeft syfilis drie stadia. De meest voorkomende symptomen van syfilis zijn de volgenden:
- Fase 1: De eerste fase is de fase waar de eerste symptomen zichtbaar worden. Er ontstaat een zweertje op de plek waar je de besmetting hebt opgelopen. Dit zweertje is roodachtig van kleur, is hard, en doet geen zeer. Het kan ook voorkomen dat het zweertje in de vagina of anus zit, in dit geval zie je het eerste symptoom dus niet.
- Fase 2: Tijdens de tweede fase merk je meer van de soa. Je krijgt last van benauwdheid, koorts en griepklachten. Ook kun je overal op de huid aparte vlekjes krijgen en kun je last krijgen van haaruitval. Ook kun je wratjes krijgen bij je geslachtsdelen. De bacterie heeft zich in deze fase al uitgebreid over het gehele lichaam en slaat dus op meerdere plekken toe. De symptomen trekken vanzelf weer weg, maar het is belangrijk om je wel te laten behandelen.
- Fase 3: Deze derde fase treedt vaak pas enkele jaren na de laatste symptomen op. De bacterie blijft voor altijd in je lichaam zitten als je het niet behandelt. Jaren na dato heeft de syfilis-bacterie zich over het gehele lichaam uitgebreid en zijn er diverse organen als de lever en longen aangetast. Ook kunnen je hart, hersenen en grote bloedvaten aangetast worden. Tijdens deze fase ben je meestal al te laat met de behandeling. Syfilis is zo verraderlijk omdat de eerste twee fasen ongemerkt voorbij kunnen gaan. Je hoeft het niet perse te merken en dat is zo vervelend aan deze ziekte. Daarom is het raadzaam om je regelmatig te laten controleren op een soa.
Behandeling
Syfilis kan behandeld worden met antibiotica. Het is belangrijk om het zo snel mogelijk te laten behandelen, anders kan het verkeerd aflopen.
Meestal krijg je bij de behandeling antibiotica toegediend via penicilline-injecties. Dit gebeurt vaak in een vroegtijdig stadium van de syfilis. Wanneer je het al langer hebt en je in een ander stadium zit wordt je doorgestuurd naar de soa-kliniek.
In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij allergie, wordt doxycycline gebruikt om de syfilis te behandelen.
Na de behandeling dien je nog tot twaalf maanden na de behandeling op controle langs komen.
Voorkomen van syfilis
Syfilis en andere soa’s kun je voorkomen door veilige seks te hebben. Gebruik een condoom tijdens vaginale seks en een beflapje en een condoom bij orale seks. Zo heb je weinig tot geen kans dat je een dergelijke soa oploopt.
Geef een reactie