Informatie
Een steenpuist is een infectie van een talgklier, huidweefsel of haarzakje. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is een veelvoorkomende bacterie die veel mensen met zich meedragen zonder dat ze er ooit achter komen. De steenpuist is zo hard als steen, vandaar de benaming steenpuist. Onder de puist hoopt zich pus op. Je kunt het krijgen van iemand anders, het is dus besmettelijk. Er kan ook wondroos ontstaan als je last hebt van een dergelijke puist.
Een steenpuist komt voornamelijk voor op het behaarde hoofd, de oksels, tussen de billen en op de liezen. Je kunt het sneller krijgen wanneer je vaak strakke kleding draagt, je veel zweet en als je overgewicht hebt. Ook suikerziekte kan er aan bijdragen dat je het krijgt.
Ze zijn overigens volledig goedaardig. Wanneer je een dergelijke puist op je gezicht hebt moet je wel even naar de huisarts gaan om eventuele verspreiding via de bloedbanen te doen voorkomen.
Symptomen
De meest voorkomende symptomen van de steenpuist zijn de volgenden:
- Steenpuisten kunnen erg pijnlijk zijn. De roodgekleurde bultjes zijn dit vooral wanneer je er aan komt.
- Ook kan het bepaalde handelingen verhinderen, als je bijvoorbeeld een in je oksel hebt zitten kan het lasting zijn om bepaalde kleding aan te krijgen.
- Tevens kunnen ze jeuken. Na enige tijd zal de puist openbarsten en zal er pus vrijkomen.

Synoniemen:
- Karbunkel
- Negenoog
Behandeling
Over het algemeen verdwijnt het vanzelf na enige tijd. De puist uitknijpen is geen goed idee, omdat dit eigenlijk niet kan. Dit zal de ontsteking alleen maar verergeren en hierdoor kan de infectie zelfs verspreid worden.
Zelf behandelen
Zorg er voor dat je de puist goed afdekt en was je handen regelmatig met zeep. Tevens moet je ervoor zorgen dat de huid rondom de steenpuist goed schoon is om eventuele verspreiding te voorkomen. Ook zal dit het herstel bevorderen. Ook na het uitbarsten van de puist zul je het goed moeten verzorgen.
Medicijnen
Er is een antibioticakuur aanwezig om van steenpuisten af te komen. Deze heet Erythromycine Sandoz. Raadpleeg alvorens je hiermee aan de slag gaat eerst de huisarts. Hij kan eventueel de steenpuist zelf ook verwijderen. Hij kan dit doen door middel van een incisie of een drainage. Bij laatstgenoemde behandelingsmethode wordt de pus uit de wond verwijderd.
Een steenpuist voorkomen
Wanneer je van jezelf weet dat je vatbaar bent voor steenpuisten of als je ze simpelweg niet wilt oplopen, moet je de volgende tips opvolgen:
- Zorg voor een zeer goede lichamelijke hygiëne. Was de huid dagelijks met een zeep die desinfecterend werkt.
- Gebruik geen handdoeken van huisgenoten. Steenpuisten zijn erg besmettelijk dus kun je ze ook van huisgenoten krijgen.
- Draag schoon ondergoed.
- Peuter niet in de neus.
Wanneer je deze tips opvolgt wordt de kans op een steenpuist aanzienlijk kleiner.
Geef een reactie