" />
  Stasis dermatitis

  Stasis dermatitis

  Informatie

  Eczeem is een huidkwaal die erg veel voorkomt bij veel mensen, in dit artikel bespreken we stasis dermatitis, ook wel hypostatisch eczeem.
  Dit type eczeem wordt gezien bij mensen met chronisch ader falen van de benen. Dit type eczeem zit dan ook uitsluitend op de benen. Het zijn vooral vrouwen die last krijgen van stasis dermatitis.

  De oorzaak van hypostatisch eczeem ligt in de bloedvaten. Wanneer er een toegenomen druk in de bloedvaten aanwezig is functioneren de bloedkleppen niet meer goed. Deze zorgen ervoor dat het bloed in zittende of staande stand niet terugstroomt. Bij niet goed functioneren van de bloedkleppen gebeurt dit dus wel, waardoor het bloed wegstroomt. Er blijven allerlei afweercellen en ontstekingseiwitten achter die het eczeem uitlokken. Het eczeem kan verergerd worden door er aan te krabben of te wrijven.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van stasis dermatitis zijn de volgenden:

  • Er zijn spataders aanwezig.
  • Er zijn zweertjes aanwezig op de benen.
  • Vele rode plekken met schilfering zijn duidelijk zichtbaar op de benen. Ook is er erg veel jeuk.
  • De plekken kunnen bruingeel van kleur worden. Dit komt door ijzerafzetting van de rode bloedcellen.

  Behandeling

  Bij stasis dermatitis dient de oorzaak aangepakt te worden. Dit zal ervoor zorgen dat het eczeem verdwijnt. De oorzaak is, zoals eerder vermeld, niet goed functionerende bloedkleppen. Dit kun je oplossen door veel te bewegen en door elastische kousen te dragen. Vooral op warme dagen dient deze kous gedragen te worden.

  Zorg er tevens voor dat je geen overgewicht hebt. Dit kan de bloedkleppen verslechteren. Ook goed schoeisel draagt er aan bij dat de bloedkleppen in goede staat blijven.


  Voorkomen van stasis dermatitis

  Door de oorzaken te vermijden kun je het hypostatisch eczeem ook voorkomen. Zorg er dus voor dat je geen overgewicht hebt, je veel beweegt en dat je goed schoeisel draagt. Dit kan de kans op statis dermatitis aanzienlijk verkleinen.

  Geef een reactie