" />
  Sproeten

  Sproeten

  Informatie

  Iedereen kent sproeten wel, het zijn licht- tot donkerbruine stipjes op de huid. Ze zijn geheel onschuldig, maar toch is niet iedereen er content mee. Vooral blond- en roodharigen hebben ‘last’ van sproeten. Het hebben van sproeten valt onder een van de zeven schoonheden.

  De oorzaak is vastgesteld. Je krijgt ze door veel contact met het zonlicht. Des te meer je in aanraking komt met de zon, des te meer sproeten je vaak krijgt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar over het algemeen geldt dit wel.

  Ook kan erfelijke aanleg van belang zijn bij het aanmaken van de stipjes. Wanneer je familie veel sproeten heeft is het vaak zo dat jij ze ook krijgt.

  De stipjes zijn een ophoping van pigment. Pigment zorgt voor de kleur van je huid.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van sproeten zijn:

  • Het zijn licht- tot donkerbruine stipjes op de huid. Ze ontstaan door een ophoping van pigment.
  • Bij blootstelling aan zonlicht kunnen er meer ontstaan.
  sproeten

  Soortgelijke aandoeningen


  Behandeling

  Ze hoeven niet behandeld te worden. Ze zijn totaal ongevaarlijk. Wel moet je er goed op letten of het geenMoedervlek is. Deze kunnen namelijk wel veranderen in een kwaadaardige tumor ( Melanoom ). Mensen met sproeten hebben, ondanks dat het zelf geen gevaarlijke aandoening is, wel een hogere kans op het ontwikkelen van huidaandoeningen, als melanoom. Dit type huidkanker ontstaat namelijk door teveel blootstelling aan de zon.


  Voorkomen van sproeten

  Het behandelen van de stipjes is dus niet mogelijk, maar het voorkomen is wel mogelijk. Allereerst kun je minder in de zon gaan om ervoor te zorgen dat ze niet donkerder kleuren. Maar dat is natuurlijk lastig, omdat je zelf ook wel eens naar het strand o.i.d. wilt. Je kunt er dus voor kiezen om goede zonnebrandcrème te gebruiken. Dit helpt tegen de opkomst en verkleuring van de sproeten.


  Geef een reactie