" />
  Spider naevus

  Spider naevus

  Informatie

  Spider naevus is een goedaardige afwijking van bloedvaten in de huid. Het ziet eruit als een rode verkleuring van de huid zo groot als een speldenknop, of een spinnenkop. Spinnekop is tevens de bijnaam van deze afwijking. Het komt vooral voor op het gezicht.

  Het zijn vooral kinderen en jonge volwassenen die de spinnekop krijgen. Zwangere vrouwen zijn er ook kwetsbaar voor. Spider naevus ontstaat door een verwijding van een bloedvaatje van de huid. De oorzaak van de verwijding is tot op heden niet bekend.


  Symptomen

  De symptomen van spider naevus zijn als volgt.

  • Er ontstaat een roodachtige verkleuring op de huid. Deze is zo groot als een spelden- of spinnenkop, vandaar de bijnaam spinnekop.
  • Het doet geen zeer en veroorzaakt geen andere klachten.
  Spider naevus

  Synoniemen:

  • Spinnekop
  • Spinnenkop
  • Naevus Araneus

  Behandeling

  De plekken zijn geheel onschuldig maar een behandeling is vaak wel benodigd om er vanaf te komen. Alleen zwangere vrouwen en jongeren kunnen op eigen kracht van de spinnekop afkomen. Voor anderen is er een behandeling benodigd. Dit kan door middel van een aantal methoden.

  Coagulatie

  Bij coagulatie wordt het wondje met elektrische stroom dicht gebrand. Hier wordt een zeer kleine naald bij gebruikt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze methode kan een litteken achterlaten.

  Laser

  Ook kan door middel van een vaatlaser een spider naevus verwijderd worden. Vooral bij kleinere spinnenkopjes is dit een goede behandelingsmethode. Over het algemeen laat deze methode geen litteken achter.


  Spider naevus voorkomen

  Het is helaas niet mogelijk om spider naevus te voorkomen. Er is sprake van een lokale verwijding van de bloedvaten. De reden waarom dit gebeurt is niet duidelijk. Vandaar is het ook moeilijk om tips te geven om spider naevus te voorkomen.


  Geef een reactie