" />
  Spataderen

  Spataderen

  Informatie

  Spataderen zijn bloedvaten met een paarsblauwe klein, die door de huid schijnen. Het kunnen een aantal kleine bloedvaten zijn maar ook grotere knobbels zijn. De meeste mensen die spataderen hebben zijn vrouwen. Over het algemeen komen de spataderen voor in de benen.

  Mensen die spataderen krijgen hebben hier vaak een erfelijke aanleg voor of moeten veel staan bij hun beroep. Doordat iemand veel staat komt er veel druk op de wanden van de aderen in de benen. Wanneer de vaatwanden niet sterk genoeg zijn om dit op te vangen kunnen de kleppen in de aders niet meer goed functioneren en krijg je spataderen.

  spataderen

  Synoniemen:

  • Varices

  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van spataderen zijn de volgenden:

  • Een eerste symptoom is de jeuk die gepaard kunnen gaan met de opkomst van een spatader.
  • Ook een zwaar, vermoeid gevoel en pijn in de benen kan spataderen aanduiden. Houd je benen goed in de gaten wanneer je dit gevoel krijgt.

  Behandeling

  Gelukkig bestaan er vele soorten behandelmethodes voor spataderen. De aderen zijn namelijk niet mooi om te zien en kunnen enkele mentale klachten met zich mee brengen.

  Laserbehandeling

  Een eerste behandelingsmethode is laserbehandeling. Dit gebeurt over het algemeen veel bij grotere spataderen. De ingreep vindt plaats onder verdoving en na de behandeling zie je zelfs geen littekens.

  Crossectomie

  Een andere techniek die toegepast kan worden is crossectomie. Bij deze techniek snijdt een arts de onderliggende spataderen weg. Ook deze techniek gebeurt onder verdoving.

  Strippen

  Voor zeer grote spataderen kan de behandelingsmethode Strippen gebruikt worden. Bij deze methode ga je onder narcose en wordt de ader uitgerekt. Dit is een methode die tegenwoordig nauwelijks nog wordt gebruikt. De ingreep is zeer heftig.

  Spataderen voorkomen

  Spataderen zijn moeilijk te voorkomen omdat de vaatwanden in je benen nauwelijks aan te sterken zijn. Wel kun je proberen het vele staan te beperken wanneer je een staand beroep uitvoert. Zo komt er minder druk op de vaatwanden in de benen.

  Ook steunkousen kunnen gedragen worden om de vaatwanden ietwat te versterken. Draag deze op momenten dat je veel moet staan of zitten.

  Veel beweging is daarnaast ook belangrijk, want het zorgt voor een goede bloeddoorstroming en drukvermindering in het adersysteem. Vooral fietsen en lopen zijn goede beweging.

  Geef een reactie