" />
    SOA

    SOA

    Informatie

    SOA staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoening. Dergelijke ziektes kun je oplopen door onveilige seks. Er zijn vele soorten geslachtsziekten, sommige kun je oplopen door onveilige seks en sommige zelfs met veilige seks.

    Soa’s kunnen worden overgedragen via bloed, sperma, vaginaal vocht en bij het contact van de slijmvliezen. Slijmvlies is een dun deel van de huid met een roze kleur en tevens zeer vochtig. Denk hierbij aan de binnenkant van de mond, de eikel, de vagina en de urinebuis. Deze plekken zijn zeer kwetsbaar voor bacteriën en virussen.

    De meeste soa’s loop je op door het hebben van onveilige seks. Dit houdt in dat je seks hebt zonder condoom. Wat veel mensen niet weten is dat ook orale seks zonder condoom of beflapje valt onder onveilige seks. Er zijn vele soorten soa’s. Klik op de subtypes hiernaast om meer informatie over elk type te krijgen.


    Symptomen

    Ga bij een van de volgende symptomen meteen langs de huisarts.

    • Een soa kun je herkennen aan een branderig gevoel rondom je penis of vagina.
    • Ook kun je een soa herkennen aan het bloedverlies dat ermee gepaard gaat.
    • Pijn bij het vrijen is tevens een symptoom van een seksueel overdraagbare aandoening.
    • Ook kun je last krijgen van een branderig gevoel tijdens het urineren.
    • Daarnaast kun je ook last krijgen van blaasjes rondom de geslachtsdelen. Vaak gaat dit gepaard met een geïrriteerde huid.

    Behandeling

    Sommige soa’s zijn makkelijk te behandelen. Middels antibiotica of zalf wordt de aandoening dan verholpen. Maar bij andere soa’s vallen alleen de klachten te verhelpen. Je komt hierbij nooit meer echt van de aandoening af.

    Chlamydia en gonorroe zijn te behandelen met een antibiotica, Hepatitis B valt te behandelen door middel van een medicijn dat het virus onderdrukt. Herpes en genitale wratten zijn helaas niet te genezen. Wel kunnen de klachten behandeld worden. HIV is helemaal niet te behandelen. Bij HIV blijf je je gehele leven onder behandeling.


    Voorkomen van een soa

    Soa’s kun je voorkomen door veilige seks te hebben. Je maakt bij veilige seks gebruik van een condoom en bij oraal contact gebruik je een beflapje en ook een condoom. Verzorg voor de rest je geslachtsdeel goed en vrij het liefst met een vaste partner.

    Geef een reactie