" />
  Seborroisch eczeem

  Seborroisch eczeem

  Informatie

  Seborroisch eczeem is een type eczeem dat voorkomt op plekken waar veel talgproductie is. Denk aan het behaarde hoofd, borst en rug. Het wordt veroorzaakt door een gist. Er ontstaat schilfering, jeuk en een rode huid. Wanneer het op de hoofdhuid voorkomt kan er ook roos ontstaan. Dit type eczeem is niet gevaarlijk en ook niet besmettelijk. Wel kan het van negatieve invloed zijn op je eigen leven. Seborroisch eczeem keert regelmatig terug, gelukkig zijn er enkele middelen om het te camoufleren.

  De oorzaak ligt dus bij een schimmel, genaamd Malassezia. Maar ook het verandering van het seizoen, stress, vermoeidheid, HIV, en ziekten als de ziekte van Parkinson kan het veroorzaken. Hygiene heeft er niets mee te maken.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van seborroisch eczeem zijn de volgenden:

  • Er ontstaat roodheid op de plekken die getroffen zijn door het type eczeem. Dit gaat vaak gepaard met schilfering en jeuk.
  • Ontstekingen treden ook vaak op. Dit komt omdat er aan de bultjes gekrabd wordt.
  • Wanneer het op de hoofdhuid optreedt, gaat dit vaak gepaard met hoofdroos
  • Op de huid kunnen ook enkele dikke korsten ontstaan die er vies uit kunnen zien.

  Behandeling

  Er is meestal geen behandeling aanwezig om van het eczeem af te komen. Het is vaak chronisch en komt altijd weer terug. Er zijn wel enkele behandelingsmethoden die geprobeerd worden. Er is een kans dat ze wel werken. De behandeling is afhankelijk van je huidtype, omvang van de ziekte, tolerantie, leeftijd en algemene gezondheid.

  Corticosteroïden

  Er kan een corticosteroïden crème toegepast worden. Deze remmen de ontsteking, jeuk en andere ongemakken. Deze worden over het algemeen aanbevolen voor ziektes met een korte termijn. Dit komt omdat ze op lange termijn bijwerkingen kunnen veroorzaken. Enkele producten die corticosteroïden bevatten zijn: betamethason, desonide en hydrocortison.

  Shampoo

  Er zijn ook diverse soorten shampoo die het kunnen bestrijden. Deze shampoos dienen de volgende bestanddelen te bevatten:

  • Koolteer
  • Zinkpyrithion
  • Selenium sulfide
  • Salacylic zuur

  Ga, alvorens je deze producten gebruikt, eerst naar de huisarts. Hij kan je helpen met een goede keuze maken. Het komt vaak voor dat een shampoo een tijd werkt maar na langere tijd zijn werking verliest. Gebruik in dit geval twee verschillende soorten shampoos.


  Voorkomen van seborroisch eczeem

  Door het gebruiken van de shampoos die in de vorige alinea aangeraden worden kun je de kans op een nieuwe uitbraak verminderen. Helemaal voorkomen is vaak niet mogelijk. Het is chronisch en keert regelmatig terug. Het blijft daarom erg moeilijk om seborroisch eczeem te voorkomen.

  Geef een reactie