" />
  Schurft

  Schurft

  Informatie

  Schurft is een huidziekte die erg vervelend is maar geen kwaad kan. Schurft ontstaat door de zogehete schurftmijten. Deze schurftmijten graven gangetjes in de huid en leggen hier vervolgens hun eitjes in. De reactie van het lichaam hierop is jeuk.

  Schurft is heel besmettelijk en wordt overgedragen wordt overgedragen door intensief contact met een besmet persoon. Hierbij kun je denken aan het slapen in één bed met een besmette persoon. Het heeft echter niets te maken met hygiëne.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van Schurft zijn de volgenden:

  • Hevige jeuk is het belangrijkste kenmerk van Schurft. De jeuk ontstaat vaak ’s nachts. De jeuk kan onder andere plaatsvinden tussen de vingers, op de polsen, oksels, knieholten of tussen de billen. Soms kun je de gangetjes in de huid zien wat erg veel schrik kan opleveren.
  • Ook kun je vele bultjes en pukkels krijgen. Krab deze niet open, dit kan leiden tot infecties.

  schurft

  Synoniemen:

  • Scabiës

  Behandeling

  Schurft is gemakkelijk te behandelen. Dit kan door middel van een permetrine crème. Deze crème zorgt ervoor dat de schurftmijten worden vernietigd en de jeuk over zal gaan. Het is bij de behandeling van schurft belangrijk dat iedereen waar u lichamelijk contact mee heeft, de creme gebruikt. Als één van uw gezinsleden last heeft van schurft, is het verstandig dat het hele gezin de creme gebruikt.
  Belangrijke hygiënische maatregelen zijn het wassen van uw kleding en beddengoed op 60 C. Hierdoor worden de schurftmijten uit uw kleding en beddengoed vernietigd en kunnen de schurftmijten niet meer terechtkomen op uw lichaam.


  Voorkomen van schurft

  Schurft is in de meeste gevallen niet te voorkomen. Het is vaak een kwestie van “bad luck”. Toch is het verstandig om geen beddengoed of ongewassen kleding van een ander te gebruiken.

  Geef een reactie