" />
  Schaamluis

  Schaamluis

  Informatie

  Schaamluis (of platjes) is een veelvoorkomende soa in Nederland. Het zijn parasieten die zich in leven houden door het drinken van menselijk bloed. De schaamluis wordt overgebracht door middel van lichamelijk contact. Ook kun je het krijgen door het gebruiken van dezelfde handdoek als iemand met de platjes, of tegen elkaar aan te liggen. Zelfs bij elkaar in bed liggen kan al genoeg zijn voor een besmetting. Gelukkig komt het steeds minder voor omdat mensen vaak hun schaamhaar netjes en kort houden.

  Platjes leven op plekken met veel haar, vocht en warmte. Een warme onderbroek is dus ideaal voor deze beestjes. Ook zitten ze je bilspleet, okselhaar, borsthaar of je navel. De platjes leggen eitjes die na een week uitkomen. Dit kan voor nog meer jeuk zorgen.

  Schaamluizen zijn slechts 3 millimeter groot maar kunnen voor veel overlast zorgen in bepaalde regionen. Mensen met deze beestjes kunnen ook andere soa’s hebben. Laat je bij schaamluis testen op andere soa’s.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van schaamluis zijn de volgenden:

  • Jeuk. De platjes kunnen zorgen voor enorm veel jeuk.
  • Er kunnen puntjes op je schaamhaar, okselhaar of borsthaar zitten. Dit zijn de eitjes van de schaamluis. Deze komen na een week uit.
  • Ook laten de platjes ontlasting achter in je ondergoed. De ontlasting is rood tot bruin van kleur en zien eruit als kleine vlekjes.
  • Tevens kun je grijsblauwe plekjes krijgen op de huid. Dit komt door de beetjes die de schaamluizen geven.

  Behandeling

  Je kunt schaamluis behandelen door middel van goede behandelingsmiddelen en door zelf iets aan de hygiëne te doen.

  Behandelingsmiddelen

  De crème die je kunt gebruiken heet de permitrene crème. Deze crème dien je twee uur voordat je gaat slapen aan te brengen op de plekken waar de schaamluis zit. Smeer het ook aan de bovenkant van de binnenbenen indien je in de schaamstreek last hebt van de platjes. Was bij het wakker worden de creme weer af.

  Ook kun je malathion lotion gebruiken om van de beestjes af te komen. Deze lotion dien je ook twee uur voor het slapen gaan in te brengen. Voor de rest gelden dezelfde richtlijnen als bij de permitrene crème.

  Wat kun je zelf doen?

  Allereerst kun je het zelf behandelen door je schaamhaar af te scheren. Dit zorgt ervoor dat de schaamluis verdwijnt. Helemaal zeker kun je nog niet zijn na deze eigen behandeling, maar de kans is groot dat je er van af bent.

  Ook moet je alle kleding, beddengoed en andere kledij wassen op minstens 60 graden. Zo zullen de schaamluizen gedood worden.


  Voorkomen van schaamluis

  Het is moeilijk om schaamluis te voorkomen omdat je niet van een ander weet of hij/zij het heeft. Dit dien je vooraf te communiceren. Je krijgt namelijk erg snel de platjes. Zelfs bij het minste contact kun je al besmet raken. Wel kun je de schaamluizen voorkomen door je schaamhaar te scheren. In dit geval zullen ze niet bij je komen.

  Geef een reactie