" />
    Schaafwonden

    Schaafwonden

    Informatie

    Schaafwonden zijn wonden die je hebt opgelopen bij een val op de grond, of een ongeluk(je). Iedereen heeft ze wel eens gehad en de kans is erg groot dat je ze ook weer krijgt. Bij schaafwonden is de bovenste huidlaag, de epidermis, beschadigd geraakt. Dit kan gepaard gaan met veel pijn, bloedverlies en roodheid. Een schaafwond kan tot een ontsteking leiden, het is dus van groot belang dat je deze goed verzorgd.


    Symptomen

    De symptomen van schaafwonden zijn als volgt.

    • Een schaafwond kan pijnlijk zijn. Het is vaak een vieze wond.
    • Ook kan er licht bloedverlies zijn en is de huid rood.
    schaafwonden

    Mogelijk voorafgaand aan:


    Behandeling

    Een schaafwond herstelt uit zichzelf. Wel dien je zelf enkele stappen uit te voeren om ervoor te zorgen dat dit vlekkeloos verloopt.

    Allereerst dien je de schaafwonden te desinfecteren. Spoel de wond goed schoon met stromend lauw water. Voeg geen zeep of Biotex toe. Verwijder het achtergebleven vuil.

    Vervolgens dien je de wond te ontsmetten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld povidonjodium te gebruiken. Ook kan chloorhexidine gebruikt worden.

    Tot slot laat je de wond aan de lucht drogen en dek je hem af. Het wondvocht zal ervoor zorgen dat er een korst op de schaafwonden komt.

    Het is belangrijk dat je bij infecties altijd naar de huisarts gaat. Bij een infectie kan er namelijk al sprake zijn van wondroos of een andere ziekte waarbij bacteriën of schimmels de beschadigde huid binnentreden. In dergelijke situaties wordt vaak antibiotica gebruikt.


    Schaafwonden voorkomen

    Het is onvermijdelijk om geen schaafwonden op te lopen. Je kunt ze bij het kleinst mogelijk ongelukje al krijgen. Bij een val, bij het sporten of bij het stoten kun je al een dergelijke wond oplopen. Wel kun je proberen om iets voorzichtiger te doen, maar helemaal voorkomen is bijna niet mogelijk, tenzij je de hele dag stil wilt zitten om schaafwonden te voorkomen.


    Geef een reactie