" />
  Rosacea

  Rosacea

  Informatie

  Rosacea is een veelvoorkomende huidziekte die je kunt herkennen aan de roodheid in het gezicht, vaak vergezeld door jeugdpuisten. Het betekent letterlijk ‘rood als een roos’ en dat is ook waar. Het gezicht kan erg rood worden en er kan couperose ontstaan. Ook kunnen er oogafwijkingen ontstaan.

  Rosacea komt vaak voor vanaf het dertigste levensjaar. Het zijn vooral vrouwen die er last van krijgen. De oorzaak is onbekend. Wel zijn er factoren bekend die de klachten kunnen verergeren, als overmatige blootstelling aan het zonlicht, warmte, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Ook diverse soorten cosmetica, alcohol en sterk gekruid eten kan rosacea ook verergeren.


  Symptomen

  Er bestaan drie stadia van rosacea, met ieder hun eigen symptomen. Dit zijn:

  Stadium 1

  In het eerste stadium krijgen mensen last van blozende wangen. De roodheid kan soms wel uren aanhouden. Er kunnen ook licht pijnlijke klachten aanwezig zijn wanneer je in contact komt met kou, wind of water.

  Stadium 2

  In het tweede stadium ontstaan er diverse jeugdpuisten op het gezicht. Deze bevatten vaak pus. Ook worden de poriën in de huid beter zichtbaar. Zonder behandeling kan er een infectie ontstaan die in dit tweede stadium ervoor kan zorgen dat je een blijvende roodheid blijft houden. Dit heet de Maladie de Morbihan.

  Stadium 3

  In dit laatste stadium ontstaan er grote pustels en schijven in de huid. De huid verruwt en de huid kan erg dik worden. Ook kan er een verdikking van de neus ontstaan. Dit heet rhinophyma.

  Rosacea in het oog

  De huidziekte kan ook ontstaan in de ogen. Dit komt behoorlijk vaak voor. Een symptoom van deze variant is dat het voelt alsof er zand in je ogen zit. Dit lijkt op blefaritis. Ga bij een vermoeden dat je rosacea in je ogen hebt altijd langs de huisarts.

  Rosacea

  Synoniemen:

  • Acne rosacea

  Behandeling

  Rosacea is gelukkig goed te behandelen. Er bestaan veel behandelingsmethodes om er vanaf te komen. Enkele kun je zelf uitvoeren en enkele wordt door een externe arts uitgevoerd.

  Gel of crème

  Zelf kun je een gel of crème aanbrengen op de huid. Deze gel of crème dient metronidazol te bevatten. Deze dient tweemaal daags aangebracht te worden op de huid. Ook kunnen producten met clindamycine en azelainezuur gebruikt worden.

  Antibiotica

  Ook kan er antibiotica gebruikt worden om van de rosacea af te komen. Dit kan alleen wanneer het gepaard gaat met heftige ontstekingen. Tetracycline, minocycline en doxycycline werken hier goed voor.

  Isotretinoine

  Isotretrinoine wordt alleen gebruikt bij zeer ernstige vormen. Dit middel heeft veel mogelijke bijwerkingen en wordt ook gebruikt bij ernstige acne.


  Rosacea voorkomen

  Er zijn enkele goede tips voorhanden om de huidaandoening te voorkomen. Volg de volgende tips op:

  • Gebruik geen irriterende cosmetica.
  • Gebruik geen washandje om je gezicht schoon te maken.
  • Gebruik altijd zonnebrandcrème als je de zon in gaat. Ga nooit onbeschermd.
  • Wrijf niet over je gezicht bij het schoonmaken maar dep.
  • Was het gezicht met lauw water.
  • Door deze tips op te volgen wordt de kans op rosacea al aanzienlijk kleiner.


  Geef een reactie