" />
  Roodvonk

  Roodvonk

  Informatie

  Roodvonk is een kinderziekte die rode vlekken teweegbrengt. De ziekte is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie, namelijk de streptokok. Deze streptokok is ook verantwoordelijk voor andere ziekten die je misschien ook wel kent, namelijk:

  Roodvonk komt over het algemeen voor bij kinderen in de leeftijdsklasse van 3-13 jaar. Ook kan het voorkomen bij volwassenen en baby’s. Wanneer je baby roodvonk heeft moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts.

  De bacterie die roodvonk veroorzaakt treedt het lichaam binnen door middel van druppeltjes in de lucht of door hoesten. Vooral in de beginfase is de ziekte erg besmettelijk. Zelfs wanneer je nog niets merkt kun je het al overbrengen op anderen. Het duurt meestal twee tot vijf dagen voordat je de eerste symptomen krijgt.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen roodvonk zijn de volgenden:

    • Een eerste symptoom van roodvonk kan zijn dat je een verminderde eetlust krijgt.
    • Ook kun je last krijgen van keelpijn.
    • Soms kun je koorts krijgen die wel op kan lopen tot 40 graden.
    • Tevens krijg je last van pijnlijke klieren in de hals.

  Behandeling

  Roodvonk is goed te behandelen. Er zijn enkele tips die je zelf kunt uitvoeren om jou of je kind van de roodvonk af te doen komen.

  Eigen behandeling

    • Allereerst kun je ervoor zorgen dat je kind voldoende te drinken krijgt. Water is erg belangrijk, helemaal tijdens het hebben van deze ziekte. Eten is hierbij minder belangrijk. Laat je kind natuurlijk niet verhongeren.
    • Je kind moet voldoende rust krijgen. Af en toe even rondlopen mag best, maar maak het niet te gek.
    • Het kan zijn dat je kind het erg warm krijgt. Trek daarom niet teveel kleding aan zodat je kind de warmte goed kwijt kan.
    • Ook zijn er weer situaties dat je kind het kouder krijgt. Houd daarom ook altijd een deken bij de hand.

  Behandeling met medicijnen

  Je kunt je kind of jezelf ook behandelen met medicijnen. Allereerst zou je een paracetamol kunnen gebruiken. Dit zal de klachten doen afnemen en je kind komt wat tot rust.

  Ook kun je een antibiotica kuur aanvragen bij de huisarts. Deze kuur zal zo’n zeven dagen duren. Raadzaam is om deze altijd af te maken om volledig van de bacterie af te komen.


  Voorkomen van roodvonk

  Roodvonk valt te voorkomen door ten eerste je handen regelmatig te wassen met warm water en zeep. Was ook de handen van je kind omdat de ziekte bij hen eerder zal voorkomen.

  Deel daarnaast ook geen gebruiksvoorwerpen met andere mensen. Ook niet met je kind. Je kunt de roodvonk overbrengen zonder dat je het door hebt.

  1. Sarah Mmei 17,15

   is roodvonk bij de zwawngerschap ook gevaarleik?

   • adminjuli 12,15

    Lees eens ons artikel bij Nieuws -> Zwangerschap roodvonk. Hier staat alle informatie die je nodig hebt.

    Gr
    Huidkwalen

  2. Johanna Kostermei 17,15

   Kan ik eerder stoppen met mijn antibioticakuur?

   Vroeg ik me af.

   Groeten, Johanna uit Purmerend

   • adminjuli 12,15

    Dit is niet raadzaam. De bacterie kan op deze manier terugkeren. Maak de kuur zeker af.

    Gr
    Huidkwalen

  Geef een reactie