" />
  Roodheid in gezicht; oorzaken, behandeling en meer

  Roodheid in gezicht; oorzaken, behandeling en meer

  Het verschijnen van roodheid in gezicht kan verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft het een medische grondslag, die verergert wordt door bijvoorbeeld allergieën, een hoge bloeddruk, alcohol of drugs gebruik of opvliegers. Roodheid gaat vaak hand in hand met warmte, een verhoogde doorbloeding of emoties. Het is raadzaam om bij aanhoudende roodheid van de huid een bezoek te brengen aan de huisarts en/of dermatoloog.

  Oorzaken roodheid in gezichtroodheid in gezicht

  Roodheid in gezicht kan veroorzaakt worden door een aandoening die Rosacea heet, een chronische ontsteking van de huid. Rosacea uit zich vaak in het hebben van pukkeltjes die erg lijken op acne, hier wordt de aandoening dan ook vaak mee verward.
  Na het sporten of als mensen zich schamen, is het gebruikelijk dat de huid roder wordt, dit komt door de bloedtoestroom. Bij mensen die Rosacea hebben, is deze toestroom een stuk hoger. Rosacea heeft bepaalde triggers, waardoor de roodheid erger wordt. Een aantal van deze veroorzakers kunnen zijn; de zon, een snel veranderende temperatuur, sterk gekruid voedsel, zuivelproducten, alcohol of drugs, cosmetische producten, maar ook emotionele invloeden.

  Roodheid in gezicht kan ook veroorzaakt worden door een aandoening die Couperose heet. Hierbij zijn de wangen, neus of kin rood gekleurd. Dit wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes. Deze aandoening komt het meeste voor bij mensen van middelbare leeftijd. Dit komt doordat door het ouder worden van de huid de wanden van de bloedvaten verzwakken. Daarnaast wordt de huid op oudere leeftijd dunner, waardoor de vaatjes meer zichtbaar zijn. Ook roken, overmatig zonnen of zwangerschap kan Couperose veroorzaken.

  Het kan ook zijn dat de huid rond de mond ontstoken is. In medische termen heet dit Dermatitis Perioralis, ook wel bekend als ‘clownseczeem’. Dit komt dan ook alleen voor rond de mond, op de neusplooien of op de kin. Een goede, duidelijke oorzaak is er niet voor deze aandoening, maar net als bij andere vormen van roodheid kan verkeerde crème of cosmetische producten een grote rol meespelen.

  Een oorzaak kan ook zijn dat u simpelweg een gevoelige en dunne huid heeft. Mensen met huidtype 1, dit zijn de meeste Nederlanders, zullen hier last van hebben. Door een bleke huid zullen rode plekken na een zware inspanning makkelijker zichtbaar zijn dan bij iemand met een donkerdere huid. Doordat bij huidtype 1 de huid ook dunner is, is deze meer ontstekingsgevoelig. Het is dus belangrijk om geen producten op uw huid te gebruiken die uw poriën kunnen verstoppen. Goed wassen is erg belangrijk, maar scrub niet te hard, want dit kan de kans op roodheid weer verergeren, omdat u hierdoor de beschermlaag van de huid aantast.

  Behandeling

  Rosacea, en dus roodheid ingezicht, kan onder andere worden verholpen bij de huidtherapeut. Omdat Rosacea soms verward kan worden met acne, is het belangrijk naar de huidtherapeut te gaan voor de juiste diagnose. De therapeut kan deze twee namelijk goed van elkaar onderscheiden, tevens kan hij u een reinigende behandeling geven. Tijdens deze behandeling worden de pukkeltjes op een goede manier verwijderd en uw huid gereinigd. Ook wordt er een ontstekingsremmend masker aangebracht.
  Thuis kunt u ook een aantal dingen doen om de symptomen van de aandoening te verminderen. Vermijd bijvoorbeeld factoren die de aandoening erger maken, zoals zonlicht of cosmetica en reinig de huid grondig. Ook heeft de productlijn van Eucerin met vitamine C een ontstekingsremmende werking en helpt de huid herstellen.

  Couperose kan in beginnende vormen vaak goed behandeld worden. Ook bij deze vorm van roodheid is het belangrijk naar de huidtherapeut te gaan. Hier kan u namelijk een goede behandeling krijgen. Een laserbehandeling is één van de behandelingsmethode. Hierbij wordt er met een handstuk lichtimpulsen op de huid afgegeven. De sterke energie die hier vanaf komt, wordt wel opgenomen door de rode kleur, maar niet door de omliggende huid. Deze behandeling is dus erg effectief. Wel wordt het sterk aangeraden na deze behandeling een week lang niet te sporten, alcohol tot u te nemen, naar de sauna te gaan of de huid te scrubben. Ook couperose valt goed te behandelen met crèmes of sprays, zoals die van Biodermal.

  Dermatitis Perioralis kan behandeld worden met antibiotica, het is dan ook belangrijk dat u hiermee naar een arts gaat. Een kuur kan de ontsteking genezen. Wel is er de kans dat dit de huid droger maakt. Een huidtherapeut kan u helpen met de juiste verzorging van de huid.
  Voorkomen
  Voor bijna alle vormen van roodheid op de huid is de manier om het te voorkomen hetzelfde. Ten eerste is het belangrijk om uit de zon te blijven, omdat dit vaak de grootste factor is bij het krijgen van één van de symptomen. Ten tweede is het aan te raden om grote temperatuursverschillen te vermijden, zoals bijvoorbeeld de sauna. Tevens is het ontzettend belangrijk om weg te blijven bij cosmetische producten zoals foundation, concealer en poeder. Hiermee wordt er een extra laag aangebracht boven op de opperhuid en dit kan voor extra irritatie zorgen. Verder is een goede hygiene en huidverzorging ook van belang en in het geval van een ontsteking is er echt een arts nodig om de roodheid in gezicht teb ehandelen.

  Geef een reactie