" />
  Rode hond

  Rode hond

  Informatie

  Rode hond, ook wel rubella genoemd, is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Rode hond kan worden overgedragen via hoesten en niezen. Zelfs via uitademen kan het al overgedragen worden.

  In Nederland komt rode hond bijna niet meer voor omdat kinderen worden ingeënt. Als je niet bent ingeënt kun je het ook nog als puber of volwassene krijgen.


  Symptomen

  Het duurt vaak een tijd voordat je last krijgt van symptomen van de rode hond. Soms kan het wel twee tot drie weken duren alvorens je last krijgt. Toch is het bijna meteen al besmettelijk.

  De meest voorkomende symptomen van rode hond zijn de volgenden:

  • De ziekte begint vaak met algemene ziekteverschijnselen. Denk hierbij aan griep, koorts verkoudheid en moeheid.
  • Na verloop van tijd is er een kans dat je een rode uitslag krijgt. Dit hoeft niet per se. Ongeveer de helft van de mensen krijgt de uitslag. Als je het toch krijgt komt de uitslag het meest voor in de nek, achter de oren en in het gezicht.
  • Ook kun je last krijgen van een hersenontsteking. De kans hierop is wel klein.

  Behandeling

  Het is niet altijd nodig om rode hond te behandelen. De ziekte is ongevaarlijk en het lichaam herstelt vanzelf van de ziekte. Om de ziekte sneller je lichaam te doen verlaten moet je ervoor zorgen dat je veel water drinkt.

  Wanneer je zwanger bent en je krijgt de rode hond, dien je contact op te nemen met de huisarts. Als je er te lang mee rond loopt kun je namelijk een miskraam krijgen. Wees gerust, dit komt heel zelden voor.


  Voorkomen van rode hond

  Over het algemeen ben je al ingeënt tegen de rode hond. Dit gebeurt al bij de geboorte. Toch kun je het nog steeds oplopen, in dit geval is er sprake van een lichtere vorm. Ben je niet ingeënt of wil je de lichtere vorm ook absoluut niet oplopen, dan kun je de volgende maatregelen treffen.

  • Was je handen regelmatig met warm water en zeep. Dit kan de rubella (rode hond virus) van je lichaam afspoelen. Zo zul je niet zo snel geïnfecteerd raken, tenzij je al in contact bent geweest met je ogen, mond of neus.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en hoesten. Gooi deze vervolgens meteen weg. Zo kan het virus zich nooit verspreiden.

  Geef een reactie