" />
  Ringworm

  Ringworm

  Informatie

  Ringworm, of tinea corporis, is een schimmelziekte. Het heeft een ringvormige verschijningsvorm. Ringworm is erg besmettelijk. Je kunt besmet raken door het hebben van contact met besmette huid, of huidschilfers. Toch hoeft het niet per se opgelopen te worden via iemand anders. Ook wanneer je in contact komt met schimmels, de zogenaamde hermatophyten, kunnen doordringen in de huidzakjes en schimmel veroorzaken. Dezelfde schimmels zorgen ook voor o.a. voetschimmel.

  Ringworm heeft niets te maken met een worm, vroeger dacht men namelijk dat ringworm werd veroorzaakt door wormen. Gelukkig is dat niet zo en wordt het ‘slechts’ veroorzaakt door schimmels.

  Ringworm lijkt vaak op psoriasis.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van ringworm zijn de volgenden:

  • De plekken die geïnfecteerd zijn met de schimmel zijn vaak rood en schilferig.
  • Soms komen er ook blaasjes voor op de plekken met tinea corporis.
  • Een ander symptoom is de jeuk. Deze kan variëren van lichte tot hevige jeuk.
  ringworm

  Synoniemen:

  • Tinea Corporis
  • Mycosen

  Behandeling

  Tinea corporis geneest uit zichzelf. Je lichaam lost het probleem zelf op. Toch neigt de huisarts er vaak naar om het wel te laten behandelen. Vaak raadt hij in dergelijke situaties een antischimmelmiddel aan. Dit heet antimyoticum. Ook een crème als micanozol crème kan de tinea corporis doen verdwijnen.

  Bij grotere vormen van tinea corporis kunnen er speciale tabletten ingenomen worden. Deze tabletten heten itraconazol en dienen gedurende twee weken eenmaal daags ingenomen te worden.


  Voorkomen van ringworm

  Wanneer je zorgt voor een goede hygiene wordt de kans op ringworm al aanzienlijk verminderd. Krab tevens niet aan kleine huidverwondingen. Dit kan het makkelijker maken voor de schimmel om de haarzakjes binnen te dringen. Zorg ook dat je na het zweten jezelf schoonmaakt.

  Geef een reactie