" />
  Rimpels

  Rimpels

  Informatie

  Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel van het verouderen van de huid. Iedereen krijgt ze en ook iedereen wil er vanaf. Ze ontstaan doordat op middelbare leeftijd er minder elastine en bindweefsel door de huid worden aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de huid minder elastisch wordt en dat deze dus verslapt. Dit proces kan versneld worden door overmatige blootstelling aan zonlicht en roken. Deze factoren zorgen ervoor dat er minder elastine aangemaakt wordt.

  Er zijn drie soorten rimpels:

  Fronsrimpels

  Deze rimpels ontstaan door veelvuldig fronsen. Deze komen veelal voor op het voorhoofd.

  Diepe rimpels

  Deze rimpels zijn erg diep gelegen en vallen goed op.

  Fijne rimpels

  Deze zijn erg fijn en klein van aard. Wanneer de huid wordt aangespannen verdwijnen deze rimpels.

  rimpels

  Synoniemen:

  • Huidgroef
  • Huidkreukel

  Symptomen

  De symptomen van rimpels zijn:

  • Er kunnen diepe groeven in de huid ontstaan. Ze kunnen ook minder diep zijn en rechtgetrokken worden wanneer de huid wordt aangespannen. Dit is per type rimpel verschillend.

  Behandeling

  Er zijn veel verschillende behandelingsmethoden en veel verschillende instanties die claimen dat zij de methode hebben om er vanaf te komen. We bespreken hier enkele methoden die bewezen hebben dat ze werken.

  Vitamine A

  Er bestaat een vitamine A zuur crème op de markt die de huid een lichte peeling geeft. Tevens heeft het een stimulerende werking op het bindweefsel van de huid waardoor de huid zichzelf versterkt. Wanneer je dit langere tijd toepast op de huid kan het fijne rimpels doen vervagen. Dit is alleen op recept van de dokter beschikbaar.

  Ook is retinol een stimulerend effect op het bindweefsel. Het is iets minder krachtig van een vitamine A zuur crème maar werkt prima. Het werkt alleen niet voor de diepere rimpels.

  CO2 lasertherapie

  Er bestaat ook een CO2 lasertherapie die de groeven kan doen vervagen. Bij deze techniek wordt het bovenste gedeelte van de huid, de opperhuid, verdampt. Onregelmatigheden worden hierdoor vervaagd en verdwijnen. Ook heeft deze therapie invloed op het bindweefsel van de huid. Het resultaat van deze lasertherapie is vaak goed.

  Overige methoden

  Ook kan botox een uitkomst bieden bij het behandelen. Tevens blijkt uit onderzoek dat slangengif, uitwerpselen van vogels, regendruppels en stamcellen ook de rimpels tegengaan.


  Rimpels voorkomen

  Er zijn enkele tips die je kunnen helpen om de groeven tegen te gaan. Dit zijn:

  • Rook niet. Dit versterkt de afbraak van elastine.
  • Slaap goed. Zo’n acht uur per dag is goed.
  • Zorg voor voldoende beweging en gezonde voeding.
  • Ook alcohol en stress kan rimpels doen ontstaan. Vermijd deze factoren.

  Geef een reactie