" />
  Putjeszolen

  Putjeszolen

  Informatie

  Putjeszolen is een onschuldige aandoening van de voetzolen. Het komt voor bij mensen die veel last hebben van overmatig zweetverlies. De putjeszolen kunnen ook stinken.

  Het kan ontstaan door slechte hygiene, vochtige sokken, zweetvoeten en slecht ventilerende schoenen. Deze condities zijn namelijk ideaal voor de huidbacteriën die putjeszolen veroorzaken: De Corynebacteriën en de actinomyces.

  De putjes komen voor op de voeten en de op de hielen.


  Symptomen

  De symptomen van putjeszolen zijn:

  • Ze komen voor op de eeltlaag van de voet. Het zijn gaatjes van zo’n 1 tot 2 mm groot.
  • De putjes kunnen zorgen voor een hevige jeuk.
  • Ook kunnen ze zorgen voor pijn.
  putjeszolen

  Synoniemen

  • Pitted Keratolysis
  • Keratoma plantare sulcatum

  Behandeling

  Er bestaat een lokaal antibioticum dat ervoor kan zorgen dat de putjes verdwijnen. Het betreft hierbij een crème, gel of zalfje. Ook dien je de oorzaken aan te pakken, de zweetvoeten, vochtige sokken en slechte voethygiëne. Verschoon je sokken en voeten regelmatig en maak ze goed droog. Om zweetvoeten tegen te gaan kun je aluminiumchloride gebruiken.


  Voorkomen van putjeszolen

  Om ze tegen te gaan dien je de oorzaak aan te pakken. Slechte voethygiëne kun je voorkomen door je voeten regelmatig schoon te maken.
  Zweetvoeten kun je tegen gaan door aluminiumchloride te gebruiken en vochtige sokken dien je regelmatig te verschonen om de kans op putjeszolen aanzienlijk te verkleinen.


  Geef een reactie