" />
  Pukkels op rug, hoe kom je er van af?

  Pukkels op rug, hoe kom je er van af?

  Informatie over pukkels op rug

  Het is belangrijk om te weten dat pukkels op de rug verschillende vormen aan kunnen nemen. De meest voorkomende gevallen zijn zwarte mee-eters, onderhuidse mee-eters, bultjes, puskoppen en soms zelfs diepe ontstekingen en cysten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pukkels op het gezicht, zijn deze een stuk moeilijker te bestrijden, omdat de huid op de rug een stuk dikker is en er meer talgklieren heeft.

  Oorzaken pukkels op rugpukkels op rug

  Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren mee. In veel gevallen begint het in de pubertijd, wanneer het lichaam allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren op de rug, het gezicht en de borst produceren dan een stuk meer talg dan normaal, dit talg hoopt op en er ontstaan pukkels. Hormonen spelen dus een grote rol bij het krijgen van pukkels op de rug.

  Allergie kan ook een factor zijn die meespeelt bij het krijgen van puistjes. Dit geldt dan voornamelijk voor mensen die hun hele leven al klachten van pukkeltjes hebben gehad. Een aantal fysieke klachten die voor puistjes op de rug kunnen zorgen zijn darmklachten (verstopping, diarree, darmkrampen), eczeem, zonne-allergie, astma, bronchitis, hooikoorts en keel-neus-oor klachten.

  Slechte hygiene is waarschijnlijk de grootste factor voor het krijgen van pukkels op de rug. Het niet goed schoonhouden van de dikke huid van de rug zorgt voor verstopte poriën en leidt tot het krijgen van pukkels op de rug. Onder het kopje voorkomen is meer informatie te vinden over het tegenhouden van pukkels op de rug.

  Dat voeding een rol kan spelen is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar veel artsen zijn van mening dat voeding wel degelijk mee speelt in het krijgen van acne. Dit is vaak het geval bij mensen die al aanleg hebben om acne te krijgen. Welke voedingsstoffen dan belastend zijn verschilt echter per persoon.
  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat stress ook een factor is die mee kan spelen aan het krijgen van puistjes op de rug. Bij situaties die stress veroorzaken, legt het lichaam tijdelijk zijn afweersysteem plat. Hierdoor krijgen bacteriën sneller de kans om toe te slaan. Bij langdurige stress kan het uitschakelen van het afweersysteem zelfs zorgen voor verminderende werking van bijvoorbeeld de darmen, het hart en zelfs vruchtbaarheid.

  Er zijn een aantal oorzaken die meespelen bij het krijgen van puistjes op de rug. Ten eerste kunnen ze net als op het gezicht ontstaan door verstopte talgklieren. Niet goed genoeg wassen is hier de grootste oorzaak van. Veel mensen besteden minder tijd aan het schoonhouden van hun rug, omdat je daar moeilijker bij kan komen tijdens het douchen.

  Ten tweede is vooral tijdens de puberteit er sprake van een overmatige productie van talgklieren.
  Deze vorm van acne kan ook iets zijn dat in de familie zit. In dit geval is het aan te raden naar de dokter te gaan voor hormoonpreparaat, dit kan de acne verminderen, maar buiten dit om is het alsnog belangrijk goed te wassen.

  Voorkomen

  Het belangrijkste is zorgen voor goede hygiëne. Was tijdens het douchen de rug goed met douchegel en gebruik daarnaast zo’n één à twee keer per week een scrub om de dode huidcellen weg te halen. Om goed te scrubben zijn er in veel winkels speciale borstels te vinden die hier perfect voor zijn. Zorg echter dat u dit niet te hard doet, want dat kan kleine littekens op de rug veroorzaken op de plekken waar eerder pukkels zaten. Spoel vervolgens alle resten van douchegel en shampoo of conditioner goed af. De resten hiervan kunnen de poriën ook verstoppen. Na het douchen is het verstandig om niet met een handdoek over de rug te schuren, maar voorzichtig te deppen, om wrijving zoveel mogelijk te voorkomen.

  Veel mensen willen de puistjes verstoppen, omdat ze zich ervoor schamen en bang zijn voor opmerkingen van de buitenwereld. Toch is ten zeerste aan te raden de pukkels te luchten en zoveel mogelijk aan zonlicht bloot te stellen, want dat heeft een positieve invloed.
  Strakke synthetische kleding, zware rugzakken en accessoires kunnen irritatie veroorzaken, omdat dit voor extra wrijving zorgt.
  Buiten het mijden van bepaalde kledingstukken om is het ook slim om uw kleding zo veel mogelijk te wassen. Vuil in de kleding kan namelijk zorgen voor extra viezigheid in de poriën, wat de pukkels op rug alleen maar erger maakt.

  Geef een reactie