" />
  Psoriasis

  Psoriasis

  Informatie

  Psoriasis is een chronische huidziekte die vooral wordt gekenmerkt door grote dikke rode schilferende plekken op de huid. Toch is het niet echt een huidprobleem, maar een ontregeling van het immuunsysteem. Bij mensen met psoriasis is het immuunsysteem overactief en valt dit systeem de gezonde huidcellen aan wat zorgt voor nare rode, schilferende plekken. Het hoofdtype dat op deze pagina behandeld wordt heet psoriasis vulgaris.

  Ongeveer 1 op de 50 mensen, 2 procent van de wereldbevolking, heeft last van psoriasis. Psoriasis is niet gebonden aan een leeftijd en kan op elke leeftijd ontstaan maar over het algemeen het meest bij mensen tussen de tien en dertig jaar. Het is niet duidelijk of de huidkwaal erfelijk is maar er is wel een vermoeden. Het is niet besmettelijk.

  Je kunt het oplopen door je veel te omgeven in een koude, bacteriële omgeving. Ook kun je door stress, medicijnen, roken, alcohol en diverse soorten infecties psoriasis oplopen.

  Er zijn vele soorten waarbij allen de huid is aangedaan. Het enige verschil is dat de positie, hevigheid en schilfering anders is. Voor informatie over de typen kun je op de namen van deze typen klikken in het menu.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van psoriasis zijn de volgenden:

  • De huidziekte is te herkennen aan rode plekken met een witte schilfering. Dit is meestal ook het eerste symptoom dat te herkennen valt.
  • Ook door middel van jeuk en pijn kun je de psoriasis herkennen. De huid wordt erg droog en er kunnen kloven in de huid ontstaan.
  • Op de nagels kan psoriasis herkend worden aan de gelige kleur met eelt en schilfers eronder.

  Behandeling

  Het is helaas niet te behandelen. Wel zijn de symptomen steeds beter te behandelen en komen er meer behandelingen die de ziekte steeds beter onder controle weten te krijgen, maar helemaal verlost worden van deze nare ziekte is niet mogelijk. Er zijn diverse crèmes die het een beetje kunnen onderdrukken. Met deze crèmes wordt de ontsteking geremd en zorgen de corticosteroïden voor een rustigere huid. Deze zijn verkrijgbaar via de huisarts.

  Ernstige vormen

  Bij ernstige vormen worden deze crèmes aangevuld met lichttherapie. De soorten lichttherapie die geschikt zijn voor de behandeling van psoriasis zijn PUVA en UVB. Het ultravioletlicht bij de PUVA en UVB beïnvloeden de celgroei, in dit geval de ontstekingen en de huid rondom de psoriasis. Behandelingen duren vaker niet langer dan enkele seconden om verbranding van de huid te voorkomen. PUVA lijkt op Ultraviolet B (UVB), alleen voordat deze therapie begint dien je een aantal psoraleentabletten innemen. Deze tabletten dienen ervoor dat je huid gevoeliger wordt voor het UVA-licht dat gebruikt wordt tijdens de PUVA-therapie. Afhankelijk van je type huid wordt er door specialisten een belichtingsschema bepaald. Per therapie wordt de duur van de PUVA-therapie opgehoogd om uw huid rustig hieraan te laten wennen.

  Een dergelijke lichttherapiekuur duurt over het algemeen enkele maanden. Het is bewezen dat dit effectieve behandelingsmethoden zijn, maar er kleven ook nadelen aan deze methode, namelijk dat er huidkanker kan ontstaan en ook kun je er goed misselijk van worden. Deze therapie wordt ook gebruikt bij eczeem.

  Systematische therapie

  Het is ook mogelijk om systematische therapie te krijgen voor de behandeling van de huidziekte. Dit is alleen mogelijk wanneer bovenstaande niet werkt en de dermatoloog moet dit zelf voorstellen. De begeleiding en controle van deze therapieën worden altijd door een medisch specialist uitgevoerd. Enkele bekende therapieën zijn door middel van ciclosporine, acitretine, methotrexaat en fumaarzuur.


  Voorkomen van psoriasis

  Het is heel moeilijk om het te voorkomen. Het is namelijk genetisch bepaald. Wel kun je verdere uitbreiding over je lichaam voorkomen door enkele tips te volgen die hieronder opgesomd voor je staan.

  • Zorg dat je met zo weinig mogelijk stress kampt. Veel stress kan leiden tot een uitbreiding van de psoriasis.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig in contact komt met het zonlicht. Niet teveel, maar ook zeker niet te weinig.
  • Drink met mate. Een verhoogde inname van alcohol kan ook leiden tot een uitbreiding van de psoriasis.
  • Voorkom dat je wordt gebeten door insecten, of dat je andere schade aan je huid oploopt.
  1. Johanna Kosterjuli 21,15

   bedankt voor de nuttige informatie

  2. eroyjuli 21,15

   gelukkig heb ik geen stress anders was mn psoriasis wss nog erger geweest

  Geef een reactie