" />
  Psoriasis unguium

  Psoriasis unguium

  Informatie

  Psoriasis unguium is psoriasis aan de nagels. Het komt bij circa 65% van alle mensen met psoriasis voor. Het lijkt een beetje op een kalknagel. Unguium heeft alleen een brokkelige structuur, waar een kalknagel dit niet heeft.

  De oorzaak ligt bij de reguliere psoriasis. Toch komt het ook voor zonder dat er psoriasis vulgaris aanwezig is. Vooral stress, alcohol, roken, hormonen en bepaalde infecties kunnen psoriasis unguium doen ontstaan.


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van psoriasis unguium zijn de volgenden:

  • Een psoriasisnagel heeft een ietwat bruine verkleuring. Het ziet eruit alsof er een donkere druppel onder de nagel zit.
  • De nagels laten soms los.
  • De nagels hebben een brokkelige structuur. Voor de rest lijkt het erg op een kalknagel.
  • Putjes zijn ook in de nagels aanwezig.

  Behandeling

  Psoriasis unguium is lastig te behandelen. Soms hebben middelen met corticosteroïden of cyclosporine wel effect maar dit is geen gegeven. Je kunt het beste naar de huisarts voor een goede behandelingsmethode.


  Voorkomen van psoriasis unguium

  Helaas is unguium moeizaam te voorkomen, omdat de oorzaak psoriasis zelf is. Psoriasis op zichzelf is al lastig te voorkomen, omdat de oorzaken hiervan niet duidelijk zijn. Wel is duidelijk dat alcohol, stress, roken, hormonen en bepaalde infecties de kans op psoriasis en dus ook de kans op psoriasis unguium kunnen vergroten. Het is dus zaak om deze oorzaken te vermijden. Zorg voor een goede hygiëne en zorg er tevens voor dat je je wondjes goed behandeld.

  Geef een reactie