" />
  Psoriasis pustulosa

  Psoriasis pustulosa

  Informatie

  Psoriasis pustulosa is een zeldzame vorm van psoriasis. Overal op de huid verschijnen er puisten die zijn omringd door een rode huid. Vooral volwassenen krijgen last van dit type psoriasis. Het kan overal op het lichaam voorkomen.

  Psoriasis pustulosa kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Zo kan een infectie, zwangerschap, lage calciumspiegel en stress het veroorzaken. Bij ruim 70 procent van de mensen die dit type psoriasis krijgen, is er ook al sprake van regulier psoriasis (vulgaris).


  Symptomen

  De meest voorkomende symptomen van psoriasis pustulosa zijn de volgenden:

  • Overal op de huid verschijnen er puisten. Deze zijn gevuld met etter.
  • Al snel kan er koorts ontstaan die vele dagen kan blijven.
  • Er kan sprake van gewichtsverlies en spierverzwakking zijn.

  Behandeling

  Voordat er met een behandeling gestart kan worden dient de oorzaak te worden gevonden. Indien de oorzaak bij een infectie ligt, kan pustulose bestreden worden door middel van antibiotica. Dit zorgt ervoor dat de infectie verdwijnt.

  Corticosteroïden

  Ook kunnen corticosteroïden in de vorm van crèmes gebruikt worden om van psoriasis pustulosa af te komen. Corticosteroïden zorgen ervoor dat de ontstekingsreactie afneemt.

  Lichttherapie

  Ook lichttherapie kan goed werken om van pustulosa af te komen. Hierbij kan er worden gekozen voor twee opties: PUVA en UVB. Bij beide methoden wordt er door middel van licht geprobeerd om de celgroei te beïnvloeden. Hierdoor wordt de ontsteking belemmert en zal deze uiteindelijk verdwijnen. Bij beide methoden wordt er telkens een kleine dosis licht geschenen op de huid, zodat deze niet verbrandt. De methoden duren enkele maanden.


  Voorkomen van psoriasis pustulosa

  Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor pustulosa. Een infectie, lage calciumspiegel, stress of zwangerschap kan het doen veroorzaken. Enkele tips om de oorzaken te voorkomen:

  • Houd je wondjes goed schoon. Desinfecteer deze goed. Zorg ervoor dat er geen bacteriën of schimmels de huid kunnen binnentreden.
  • Drink voldoende water.
  • Zorg voor zo min mogelijk stress.

  Door deze tips op te volgen wordt de kans op psoriasis pustulosa aanzienlijk kleiner. Toch is het helaas niet geheel te voorkomen.

  1. Gertjannovember 13,16

   Zit er nu al sinds juni aan vast,drama.smeer nu ook dovobet gel via de ards.maand ging goed.tot nu toe.kwam weer terug. Wat nu

  Geef een reactie